Ето екипа на пловдивския кмет, топ банкер поема икономиката (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7861713 www.24chasa.bg
Здравко Димитров с екипа си СНИМКА: Евгени Цветков

Мисля, че успях да събера най-доброто. Не съм се водил от политически пристрастия. Пловдив един на всички. Важното е да работим в една посока и градът да стане по-добро място за живеене. Това бяха първите думи на кмета Здравко Димитров, с които той представи пред журналисти отбора, с който ще управлява Пловдив. Четирима са от екипа на бившия градоначалник Иван Тотев - Георги Титюков, Йордан Ставрев, Стефан Стоянов, Ангелина Топчиева. Новите лица са топ банкерът Илия Кирчев, ген. Тодор Чонов, арх. Невена Балчиева, арх. Димитър Ахрянов.

Илия Кирчев ще е зам.-кмет по обществена икономика, екология, здравеопазване, управление на отпадъците. Той е завършил английската гимназия в Пловдив, от 2014 до 2018 г. е бил изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

"Радвам се, че финансист от такъв ранг се съгласи да работи в Пловдив. Сега съм по-спокоен за парите на града", посочи Здравко Димитров.

Арх. Невена Балчева ще е зам.-кмет по общинска собственост, градоустройство, строителство. За нея Зико подчерта, че е с огромен опит в градоустройството. Работи в тази сфера от 1973 г.

Един от най-тежките ресори - транспортът, се поема от зам.-кмета ген. Тодор Чонов. Той е ръководил областната дирекция на МВР от 2009 до 2011 г.

Главен архитект на Пловдив ще е арх. Димитър Ахрянов, който идва от Карлово. Там е бил на същата позиция. В момента специализира културно наследство във Франция.

Ангелина Топчиева ще е главен секретар на общината. "Тя е пчеличка, която не спира да обгрижва всички отдели. Аз й предложих поста, за мен е чест, че прие", заяви Здравко Димитров. 

Георги Титюков ще зам.-кмет е с ресори спорт, младежки дейности и социална политика.

"Като става въпрос за спорт, плувам в свои води и ще го наблюдавам изкъсо", пошегува се Зико. Зам.-кмет по обществения ред и сигурност ще е бившият полицай Йордан Ставрев. Той е бил началник на сектор икономическа полиция в Пловдив, а впоследствие и шеф на РУ-Раковски. Образованието, бизнес развитието, европейската политика и международното развитие, както и културата ще бъдат под опеката на Стефан Стоянов. Той започва третия си мандат като заместник-кмет.

Здравко Димитров уточни, че все още не е решил дали да има още един заместник по културата. Въпроса щял да обсъди с гилдията. По думите на Зико предстои да бъде приета новата структура на общинската администрация на сесия на местния парламент. Някои шефове на дирекции си тръгнали по собствено желание. Промени ще има и във фондация "Пловдив 2019". Димитров посочи, че няма намерение да заема мястото на предшественика си Иван Тотев във фондацията. Ще бъде избран експерт, след като кметът обсъди въпроса с културните дейци под тепетата.