Оспорват изборните резултати за съветници в Балчик и Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/7862517 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

С решение състав на Административен съд-Добрич, уважи жалбите на двама кандидати за общински съветници в Балчик от листата на местна коалиция ВМРО /ГЕРБ, СДС/ срещу решението на Общинската избирателна комисия-Балчик, с което са обявени резултатите от местните избори за общински съветници в община Балчик. В жалбата си те оспорват частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати по кандидатската листа на местна коалиция ВМРО /ГЕРБ, СДС/, като с решението си съдът отмени решението на ОИК в оспорваната му част.

При ръчното преброяване на недействителните бюлетини във всички СИК-ове и на част от действителните бюлетини в осем секции, съдът установи, че в две от секциите СИК 11 – град Балчик и СИК 32 – в село Соколово, не се откриха посочените в протоколите на СИК недействителни бюлетини. С оглед на това, съдът прие, че е допуснато съществено нарушение на изборния кодекс и затова връща книжата на ОИК- Балчик, за обявяване на действителните резултати в отменената част.

В Административния съд – Добрич, е образувано дело по жалба от местна коалиция ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/, в град. Генерал Тошево, срещу решение на ОИК – Генерал Тошево относно обявяване резултатите от гласуването за общински съветници на местните избори на 27 октомври.

С жалбата се настоява, че решението е незаконосъобразно, тъй като с него са разпределени само три мандата на общински съветници от местна коалиция „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/, вместо полагащите се четири.

Твърди се, че до този резултат се е стигнало заради грешки в отчитането на действителните бюлетини за недействителни такива в официалните протоколи на СИК, като нарушенията са довели до неправилно определяне на общинската избирателна квота, а оттам до неправилно разпределение на мандати, включително. и по отношение кандидатите за общински съветници на жалбоподателя.

На следващо място се твърди, че са налице изключително голям брой поправки в протоколите за изборните резултати на СИК, неизвършени по реда на чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс, като същевременно са отразени нула броя поправки.

Жалбоподателят иска да бъде обявен изборът за общински съветници за недействителен, като бъде върната преписката на ОИК – Генерал Тошево за постановяване на ново решение за определяне на общинската избирателна квота и разпределението на мандатите.