Хората на Каназирева показаха чудовищно подправени протоколи от изборите в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7865772 www.24chasa.bg
Един от многото зачеркнати и поправени протоколи, които "Съюз за Пловдив" показа.

- Сезират прокуратурата за подменен вот

- Имаше срокове за обжалване, коментира шефката на ОИК

"Съюз за Пловдив", чийто лидер e новата областна управителка Дани Каназирева, сезира районната прокуратура с 1500 протокола от първия тур на изборите в града на тепетата. "Безобразно и безогледно са подправяни, в резултат на което вотът е подменен", заяви доц. Веселина Бучкова, преподавател по административен процес.

Самата Каназирева не присъства на пресконференцията. Нейните общински съветници Владимир Кисьов, Евелин Парасков и Гергана Стоянова обясниха, че манипулациите са чудовищни. "Нарочно запазихме мълчание в седмицата на балотажа, за да не повлияем на активността", посочи Парасков. По думите му скандалът с манипулациите на екзитпола на 27 октомври бил измислен нарочно, за да отклони вниманието от подправените протоколи и да може Славчо Атанасов да бъде добутан до втория тур. "Невъзможно е "Съюз за Пловдив" да манипулира резултатите на три социологически агенции. Застъпниците ни бяха ангажирани до 10 ч сутринта и след това се тръгнаха, за да се върнат в 17 часа за броенето", посочи Парасков.

Според доц. Бучкова подправените протоколи, с които разполагат, са в няколко групи. Едните били с коректор, което е недопустимо според Изборния кодекс. Други били зачерквани. Трети дописвани. Примерно за един от кандидатите за кмет, който не е избран, имало 3 гласа, които след поправка станали 33. В друга секция същият получил 4 гласа, но после били дописани като 44.

"Има случаи на изцяло подменени протоколи. Почеркът на членовете на СИК е един, а след публикуването му в ЦИК, същият документ бил написан с друг шрифт и с дата 28 октомври. Има много поправки в броя на недействителните бюлетини", каза юристката. Според Евелин Парасков има огромни несъответствия. "Не знаем кой на кого се е продавал, но фактът, че зачеркванията са толкова много, е обезпокояващо", допълни той. Колежката му Гергана Стоянова даде пример с протокол от 16 СИК в "Тракия", където за кандидата на НФСБ били пуснати 3 гласа, но след корекция станали 33 без да има подпис на членовете на комисията. В друга секция в район "Северен" същият претендент получил 4 гласа, но след поправка са записани 44. За "Кауза Пловдив" нямало нито един глас в една от секциите в "Тракия", но изведнъж цифрата набъбнала на 20.

"Не вярваме, че изборите ще бъдат касирани, затова не внесохме жалба в Административния съд", посочи Парасков. Колегата му Владимир Кисьов е категоричен, че трябва да се вземат мерки, за да няма подобни рецидиви. Според него тези дописвания на протоколи ощетили значително "Съюз за Пловдив".

"Общинската избирателна комисия нито зачерква, нито дописва гласове. Всеки има право да сезира, когото иска. Имаше срокове за обжалване", коментира шефката на ОИК в Пловдив Дарина Тодорова.