С 20 000 лв дарение от Германия ремонтираха операционна в болницата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/7868619 www.24chasa.bg
Риа и Юрген Мюлер с началник на АГО д-р Михаил Милатович

Благодетели от Германия посетиха в четвъртък МБАЛ "Св.Иван Рилски" в Горна Оряховца, месеци след като за пореден път дариха голяма сума пари за ремонт в лечебното заведение. Юрген Мюлер и съпругата му Риа Мюлер гостуваха в Акушеро-гинекологичното отделение, където с над 20 000 лева са извършени ремонти на операционната зала и една от стаите за пациентки в гинекологичния сектор. Ремонт на операционната зала не е правен от над 30 години, казаха от персонала.

Немските дарители, придружавани от доброволката Изабел Шимидова, бяха посрещнати от управителя на болницата д-р Иван Иванов и началникът на АГО д-р Михаил Милатович. Гостите останаха удовлетворени от вида на реновираните помещения.

От началото на януари до 1 ноември т.г. през гинекологичения сектор на АГО са преминали 650 пациентки от региона.

Средствата за обновяването идват от немската фондация "Децата се нуждаят от мир" в град Хехинген, като са набрани по няколко линии. Част от тях са осигурени от служители на фирма, които заделят процент от заплатите си за благотворителност, друга част - от благотворителни концерти, а още средства са събрани от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети.

Тази фондация съществува вече 25 години, казва Юрген Мюлер. "Тя е създадена по време на войната в Югославия, когато в Германия са посрещнати 100 деца от Сараево и 4 седмици са настанени да си почиват в детски лагер. Целта на организацията е да подкрепя и защитава децата в риск, но тя развива и широка благотворителна, и хуманитарна дейност", разказа Мюлер.

Семейството подпомага за четвърти път стационара в Горна Оряховица със средства на две неправителствени организации, като до момента помощта надхвърля 42 000 лева.

През миналата есен за 6 000 лева бяха ремонтирани две стаи, монтиран окачен таван в санитарния възел и ремонтирана ВиК системата в Родилно отделение.

През 2017 година дарителите осигуриха средства за основен ремонт на боксовете в кърмаческия сектор на Детско отделение, бе ремонтирана и оборудвана с нови електроуреди млечната кухня.

През 2016 година в Детско отделение бе извършен основен ремонт и на санитарните възли.

Германците ще гостуват в България до края на седмицата. Те ще посетят Празника на еленския бут и ще се срещнат с представители на местната управа в Елена.