Станислав Владимиров: Очаквам няколко варианта за воден режим в Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/7868620 www.24chasa.bg
Кметът на Перник Станислав Владимиров Кадър: БНТ

В Перник настъпи безпрецедентна водна криза. Гражданите са изправени пред воден режим и заради пресушаването на яз. Студена, и заради многото аварии.

"Обемът на яз. Студена е основният индикатор за това да се предприемат тези мерки, които стоят пред нас. Изключително болезнени, но изключително належащи". Това каза пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

Проблемът е от месеци и е бил подценен от ръководството на ВиК, обясни кметът. Язовирът не може да поеме дълги периоди на суша. Още от началото на годината обемът на язовира не е бил такъв, че да дава спокойствие.

Владимиров каза, че се прави вътрешна проверка за това как е стопанисван язовирът. Той се надява да се предприемат определени стъпки.

"Със сигурност има виновни и те трябва да си понесат последствията. Основната вина е във ВиК дружеството", посочи още той.

Според него няма адекватна реакция от ВиК дружеството. Кметът е поискал конкретна информация за случващото се в него.

Режимът, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори, ако не е направен добре, предупреди Владимиров. Той каза, че очаква няколко варианта за воден режим, който да предостави на перничани.

"Следващите дни аз пак ще изискам цялата информация и разбира се, ще я предоставя на Министерски съвет", заяви кметът на Перник.