След опасния серовъглерод източват и водата, в която бе съхраняван край Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/7869979 www.24chasa.bg

Другата седмица започва неутрализирането и източваянето на водата в басейните, в които близо 20 години се съхраняваха цистерни със 110 т серовъглерод, собственост на фирма "Камибо" във Враца. Предстои да се обезвреди вода в обем около 2500 куб. м. Очаква се дейностите да продължат около месец.

Те ще се извършат от фирма "Балкан Ресурс", която бе ангажирана преди два месеца и с източването и транспортирането на опасния химикал от площадката на фалиралия торов комбинат "Химко". Заради опасността от екологична катастрофа тогава врачани организираха серия протести.

Дейностите по обезвреждане на замърсената със серовъглерод вода ще бъдат зорко следени от междуведомствена комисия с председател Георги Караиванов от РИОСВ във Враца. Той бе експертът, който се осмели да осветли проблема със съхранението на опасния химикал и който близо година и половина се бори за източване и премахване на веществото от корозиралите цистерни.

Заради ангажираността си с опасния серовъглерод Караиванов бе уволнен от екоинспекцията, но бе върнат на работа след намесата на премиера Бойко Борисов. Още тогава врачанския експерт обеща, че ще се бори докрай за да премахвне от Враца не само серовъглерода, а и замъррсената с него вода, в която се съхраняваха ръждясалите цистерни с химикала.