Фондация иска по-строги наказания за шофьори убийци, зове за кръгла маса

https://www.24chasa.bg/region/article/7870554 www.24chasa.bg
Даниела Анастасова /вляво/ по време на учредяване на фондацията заедно със съпругата на загиналия Евелин - Людмила Дукова /вдясно/. снимка:фейсбук

Фондация "Евелин Дуков", създадена в негова памет, след като 33-годишният мъж бе убит от пиян шофьор, настоява за свикване на кръгла маса, на която да бъдат обсъдени по-строги санкции за пияни и дрогирани водачи на МПС, причинили смърт на пътя. Искането е изпратено до правната комисия на Народното събрание, след като стана ясно, че по депозирания Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс са постъпили отрицателни становища от Висшия адвокатски съвет, ВКС и Прокуратурата на Република България. Постъпило е и становище от Министерство на правосъдието, в което е отчетена необходимостта от задълбочена дискусия.

Законопроектът предвижда значително завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, причинили фатални инциденти, а основните цели са генерална превенция и по-справедливо наказание. Конкретен повод за предложените промени станаха два тежки катастрофи - тази в Приморско, отнела живота на 33-годишния Евелин Дуков и във Варна.

"За съжаление нито една от организациите с отрицателно становище не е предложила позитивен пример затова как би могъл да се преодолее този проблем. От внасянето му през март, т.г., до настоящия момент в България случаите на пияни и дрогирани водачи, които причиняват смърт на пътя, се увеличават. Те продължават да се случват! Само през изминалия месец са регистрирани няколко случая на пияни шофьори, причинили смъртта на други водачи. Очевидно е, че липсва респект от държавността и от закона, има и сериозен законодателен проблем, заради който виновните водачи, употребили алкохол или наркотици, се разминават с леки наказания, без да се отчита тежестта на извършеното. За този проблем представителите на институциите разбират, само ако са засегнати лично. Гражданите пък се настройват негативно към съда, който правораздава според закона", коментира Даниела Анастасова от фондацията, сестра на убития Евелин Дуков.

Загиналият Евелин Дуков.
Загиналият Евелин Дуков.

От фондацията призовават правната комисия в Народното събрание да инициира кръгла маса и задълбочена дискусия по темата с представители на всички институции, на научната общност и на неправителствения сектор, за да се намери работещо решение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.