Събират стари гуми и акумулатори в пловдивския район "Централен"

https://www.24chasa.bg/region/article/7870705 www.24chasa.bg
Георги Стаменов

От 18 до 22 ноември район "Централен" ще проведе кампания за разделно събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори. Инициативата е в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, а целта й е по-голяма осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите.

Пловдивчани могат да предават опасните отпадъци в събирателен пункт на ул. "Георги Бенев" №4 в район "Северен", на специализираната площадка на "Универсметал" ООД, която ще работи от 9 до 17 часа.
Кметът на "Централен" Георги Стаменов призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност, защото по този начин се опазва чистотата на околната среда и здравето на хората.
В случай на злонамерено запалване на гуми, може да се подават сигнали на тел. 6111 - Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски управления.
Припомняме, че в сравнение с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя си и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.