11 месеца затвор условно за мъж, купувал гласове в Берковица

https://www.24chasa.bg/region/article/7873489 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Наказание 11 месеца "Лишаване от свобода" условно за купуване на гласове на местните избори, постанови Берковският районен съд вчера.

Пред съда 42- годишният В. Г. Б. се призна за виновен, че на 24 октомври 2019 година, около 18,00 ч. в село Бързия, община Берковица, дал на двама души по 30 лева с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в изборите за Общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. в полза на определен кандидат за общински съветник.

Деянието, извършено от В. Г. Б., е престъпление против политическите права на гражданите, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева. По силата на одобреното от съда споразумение на В. Г. Б. бе наложено наказание от 11 месеца затвор, отложени с 3 години изпитателен срок.

Предвиденото в Наказателния кодекс наказание "Глоба" не бе наложено на подсъдимия. В. Г. Б. декларира, че със споразумението се отказва от съдебното разглеждане на делото и е съгласен наказателното производство, водено срещу него, да се прекрати с налагане на определеното от страните наказание.

Определението на РС- Берковица е окончателно и не подлежи на жалба или протест.