19 загинали при 204 тежки катастрофи във Великотърновско от началото на 2019 г

https://www.24chasa.bg/region/article/7873502 www.24chasa.bg
Снимка - ОДМВР - Велико Търново

От началото на годината до 13 ноември 2019 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 1030 катастрофи, от тях 204 са тежки, с 19 загинали и 291 ранени граждани. В същия период са регистрирани 47 ПТП с участието на пешеходци, от тях 43 тежки, с 1 загинал и 44 ранени, сочи статистиката на Пътна полиция при ОДМВР - Велико Търново.

От началото на традиционната акция "Зима" в областта са регистрирани 41 ПТП, от тях 6 тежки, с 1 загинал и 10 ранени, допълват цифрите от полицията.

По повод 17 ноември- Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия, пътни полицаи и деца от Младежки червен кръст – В. Търново раздаваха брошури с препоръки към водачите на моторни превозни средства. Инициативата е и част от кампанията на полицията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ в рамките на акция „Зима“.

По този повод в петък на територията на ОДМВР – В. Търново се провежда и специализирана полицейска операция „Пешеходец“. Санкцията за пешеходците, неспазващи Закона за движение по пътищата, варира от 20 до 50 лв., а водачите, неосигурили предимство на пешеходците, се наказват с глоба 100 лв. и отнемане на 8 контролни точки. От днес пътните полицаи ще налагат санкции на водачите необорудвали автомобилите си за пътуване в зимни условия, предупредиха от полицията.

В неделя в църковните храмове по време на отслужване на Светите литургии ще бъде вмъкнат богослужебен текст за покой на загиналите при пътно транспортни произшествия.