Местят 9-годишното мече Веско от Софийския зоопарк в парка край Белица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7873779 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Болният Веско живееше временно в Софийския зоопарк, отива в парка за танцуващи мечки на “Четири лапи” край Белица

9-годишният мечок Веско от днес ще има нов дом. Той ще бъде най-новият обитател на парка за танцуващи мечки на фондация “Четири лапи” край Белица. По-рано днес мечокът беше упоен и откаран в клиника, за да му се направят пълни изследвания. Екип на “24 часа” присъства при транспортирането на евроазиатската кафява мечка.

Веско и брат му се раждат преди 9 години във Варненския зоопарк. Поради липсата на условия да бъдат отглеждани там обаче мечетата са преместени временно в Софийския зоопарк, който знаете, че и спасителен център. Сравнително бързо на брата на Веско е намерен нов дом в зоопарк в Унгария. Веско остава в София, но става ясно, че той има някакъв проблем в развитието - много по-малък е за вида си. Това затруднява намирането на нов дом, разказа директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Така преди 2 г. започват разговори с фондация “Четири лапи” Веско да бъде преместен в парка за танцуващи мечки край Белица. Причината е, че за мечока няма подходящи условия в София.

“За нас това е една щастлива история, защото Веско отива на място с условия, които са най-близки до естествената му среда и ще получава професионални грижи”, добави Бориславов.

“Все още не можем да кажем какъв е проблемът при Веско. Възможно е да става дума за генетично заболяване. В момента Веско тежи не повече от 150 кг., а трябва да е с около 100 кг. повече. Той се храни нормално, но очевидно има някакъв проблем в развитието му. Докато е под упойка ще му направим пълни изследвания - ехограф, скенер и др. След това ще отиде в Белица. Там първо ще бъде поставен под карантина, а после в отделно заграждение, за да свикне с новия си дом. Той едва ли ще заспи зимен сън тази година за разлика от другите мечки в парка, така че ще има пълното спокойствие да свикне с новия си дом”, обясни Явор Гечев от “Четири лапи”.