Кмет, управлявал два мандата Горна Оряховица, ще доказва уседналост

https://www.24chasa.bg/region/article/7874869 www.24chasa.bg
Добромир Добрев СНИМКА: Архив

Според жалба от опонентите на Добромир Добрев той никога не е имал настоящ адрес в Горна Оряховица

Добромир Добрев, който управлява два мандата Горна Оряховица и преди дни се закле трети път като кмет, ще трябва да доказва уседналост. Абсурдното изборно дело в Административния съд във Велико Търново е по жалба на местната коалиция "БСП за България, АБВ и "Движение 21", които претендират, че кметът не е бил адресно регистриран в България, нито в 6-месечния срок, според закона, нито към датата на решението на ОИК за избора му за кмет. Удостоверенията за настоящ адрес пък били издадени от некомпетентни служители.

Община Горна Оряховица и Главна дирекция ГРАО трябва да представят всички официални и частни документи, които имат отношение към адресната регистрация на Добромир Добрев. Това разпореди Административният съд във Велико Търново при началото на делото за касиране на изборите за кмет на Горна Оряховица.

"На съда е служебно известно, че Добромир Добрев е бил кмет на Горна Оряховица в предишния мандат 2015-2019 година", посочи съдията по делото Росен Буюклиев и по настояване на адвокатите на жалбоподателите откри производство за проверка на истинността на удостоверенията за адресна регистрация на Добрев, представени пред Общинската избирателна комисия и отказа да проверява свидетелството му за съдимост в частта за адрес.

Софийските адвокати на жалбоподателите от БСП отказаха да говорят пред медиите, а в съдебна зала поддържаха тезата, че Добрев няма никаква актуална адресна регистрация нито в Горна Оряховица, нито в страната.

Уседналостта на горнооряховския кмет няколко пъти беше разглеждана от Общинската и Централната избирателна комисия. "Няколко пъти се произнасяхме, така че считам, че там са неоснователни твърденията на жалбоподателя", каза председателя на ОИК Иван Илиев.

"Това е пропуск на длъжностните лица по гражданска регистрация. Не е въведен хартиеният носител в тази автоматизирана електронна система на национална база данни население. Добрев винаги е имал един единствен адрес в Горна Оряховица. В Русенския унивреситет е служебно регистриран за периода, през който е бил студент, след като са му заличили служебната регистрация в Русе, е останал в националната база данни без адрес. След въвеждането на хартиения носител си излезе удостоверение, съгласно което същият има настоящ адрес от 1992 г, който той е заявил", обясни Деница Цветанова, адвокат на горнооряховския кмет. В съдебното заседание тя представи дори клетвен лист на Добрев, подписан на 9.11.2015 г., и справка за ползвания платен и неплатен отпуск през мандата му като кмет.

Следващото заседание по делото за касиране на кметските избори в Горна Оряховица е насрочено за 22 ноември.