Каракачанов: Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен

https://www.24chasa.bg/region/article/7876874 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов по време на словото си днес при откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата" в Плевен. Снимки министерство на отбраната

"Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще" - това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си днес при откриване паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата" в Плевен.

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с участието на Националната гвардейска част. В празничното си слово той посочи, че "паметникът е издигнат в прослава на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия, а след това в Първата световна война отдаваха живота си за обединена България и нейната независимост", предава БТА.

"Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, защото българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото поколение, което ще идва пред този паметник", изтъкна Красимир Каракачанов.

Слова произнесоха Иво Атанасов - директор на дирекция "Социална политика и политика за военно патриотично възпитание" в МО, кметът на Плевен Георг Спартански, Иван Нинов от инициативния комитет.

Трима свещеници от Плевенската митрополия отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на българския народ.

В ритуала участваха председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов, депутати, представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника от Сдружение "Героите на Дойран".

Поднесени бяха венци и цветя на признателност. Хиляди хора се стекоха на площада, много положиха цветя.

Проектът на новия внушителен мемориален комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лева.