Събраха 703 лв. на благотворителен спектакъл за Неонатологията във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7878617 www.24chasa.bg
В театъра имаше и специална дарителница

703 лева е сумата, която беше събрана по време на благотворителния спектакъл "Патиланци" във Велико Търново в навечерието на Деня на недоносените деца. Средствата ще бъдат прибавени към събраните преди това 3 567 лева за закупуване на видеоларингоскоп за Отделението по неонаталогия на областната болница. Той е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените и точното неинвазивно приложение на сърфактант.

Благотворителното събитие събра в салона на МДТ "Константин Кисимов" стотици деца и техните родители. В залата присъстваха и много от вече порасналите пациенти на Неонатологията на Великотърновската болница. Всяка година по света над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас всяка година проплакват над 6 000 недоносени. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата. Това е една от причините 17 ноември да бъде избран за Световен ден на недоносените деца.

Той е посветен и на техните родители, които преминават през този нелек период на шок и тревога от неизвестното. 17 ноември е ден и за благодарност към лекарите – акушер гинеколози, неонталози и специалисти по здравни грижи, които неотлъчно и всеотдайно се грижат за малките пациенти - най-големите герои.

Предстои създването на национален регистър на недоносените деца и утвърдена програма за проследяването им до 7- годишна възраст, за да се подобри не само преживяемостта, но и качеството на живот на недоносените деца.

Ръководството на областната болница и екипът на Отделението по неонатология благодарят от сърце на МДТ "Константин Кисимов" за подкрепата в каузата, както и на всички хора с добри сърца, които също се включиха в инициативата.