БСП се отказа от експертиза по делото за касиране на вота за съветници в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/7882734 www.24chasa.bg

При броене в съда установиха още 48 редовни бюлетини, не стигат за пренареждане

Административният съд във Велико Търново приключи делото за касиране на изборите за общински съвет в Горна Оряховица. То бе заведено по жалба на местната коалиция "БСП, АБВ, Движение 21" за опорочен изборен процес заради големия брой недействителни гласове. При преброяването на близо 4000 недействителни бюлетини, съдът установи 48 редовни за различни политически формации. Макар да бе назначена съдебна експертиза, жалбоподателите се отказали да внясат 1200 лв. за преизчисляване на мандатите от вещо лице.

"Като цяло изборният процес, така, както е отразен, не е съществено нарушен. Не може да се промени бройката на общинските съветници, но би могло, отчитайки преференциите, да се получи някакво разместване на общински съветник - един да излезе, да влезе друг", каза адвокатът на БСП Нели Паличева.

Според запознати, единственият, който би имал полза от пренареждане в листата на левицата, е Даниел Божанков - братовчед на депутата и кандидат за кмет на града Явор Божанков. На него не му стигнаха 17 преференции, за да попадне сред деветимата социалисти в общинския съвет.

"Действителните, отнесени към недействителните 48 бюлетини, няма как да обърнат констатираното в решението на ОИК нито като преференции, нито като мандат", смята председателят на комисията Иван Илиев.

Предстои съдът да се произнесе с решение.