Хореографът Първан Първанов отпразнува два юбилея на сцена

https://www.24chasa.bg/region/article/7884223 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

С грандиозен спектакъл хореографът Първан Първанов отпразнува 70-годишнината си и 45 години творческа дейност. Залата на Драматичния театър в Монтана се оказа тясна да побере многобройните почитатели на танцовото изкуство, колеги, приятели и гости на юбиляря от близо и далеч.

Личният му и творчески празник бе отбелязан с тържествен концерт на формацията, която той с талант и енергия превърна в институция. По време на празничното събитие бе припомнена накратко историята на Ансамбъл „Пъстрина“ и творческия път на г-н Първанов. Сцената бе разтърсена от танцови композиции от Северна България и Шоплука. Те бяха изпълнени от Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“, Детски танцов ансамбъл „Пъстрина“ и бивши възпитаници на хореографа. Публиката аплодира композициите „Пролетно веселие“, „Добруджанско настроение“, „Танци от Видинско“, „Танци от Варненско“ и кръшните „Еленино“ и „Ръченица“. Талантите впечатлиха с танцовите спектакли „Глупаци“ и „Килийно училище“ – в който техният ръководител взе участие в ролята на даскала.

По повод личния му и творчески юбилей Първан Първанов бе удостоен със Златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци. Тя му бе връчена от доц. Георги Хинов. Изтъкнатият хореограф поздрави г-н Първанов за усиления труд през годините, пожела здраве и творчески просперитет.

От името на Съюза на народните читалища той получи златен медал и диплом. Връчи му ги Бойка Серафимова – член на Управителния съвет на организацията и бивш секретар на НЧ „Разум 1883“. Концертът бе уважен от Областния управител Росен Белчев, от кмета на Община Монтана Златко Живков, от Председателя на Общински съвет – Монтана, Иво Иванов, както и от хореографи от нашия регион и цяла България. Сред публиката се откроиха авторитетни представители на професионалната общност като академик Иван Тодоров – доайен на българското фолклорно и танцово изкуство, колегата му - Чавдар Чавдаров от Шумен, хореографи от целия Северозапад – от Мездра, Враца, Видин, Лом. Това бе огромно признание за юбиляря и неговия ансамбъл. Уважавани хореографи като Любомир Гуглин и Малин Малионов също бяха съпричастни към радостното събитие, поднасяйки пъстри букети. Училища, детски градини и читалища се включиха с цветя, подаръци и поздравителни адреси.

В танцовия спектакъл, сътворен от три поколения танцьори – възпитаници на хореографа, участие взеха и младите солистки към ФФ „Огоста“ с художествен ръководител Цветан Цветанов. Концертът бе пътешествие не само в пространството, но и в различните етнографски области на България. Откроена бе картината на 45 творчески години, осмислени с любов към танците и упорит труд.

Семейството на хореографа, което бе и сред участниците на сцената, се присъедини също с подаръци и пожелания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение