Кметът на Русе търси как да покрие недостиг в бюджета от 4,5 млн. лева, без да вдига данъците

https://www.24chasa.bg/region/article/7886664 www.24chasa.bg
Пенчо Милков Снимка: Архив

Новият кмет на Русе Пенчо Милков търси начин да покрие недостиг в бюджета от 4,5 млн. лв, без да вдига местните данъци. Това заяви градоначалникът в публично изявление към русенци.

„На втория ден от встъпването ми в длъжност раззбрах, че в новия бюджет на Община Русе се явява недостиг от 4,5 млн. лв.

Представи ми се предварително подготвено решение за вдигане на данъка върху МПС. Незабавно се обърнах към министър-председателя с искане за среща и сезирах народни представители, всичките ми действия се ръководят от желанието ми да не се стига до повишаване на данъци.

Възложил съм на администрацията различни варианти за преодоляване на недостига от 4,5 млн. лева”, пише Пенчо Милков. Темата стана актуална на пресконференция на кмета от понеделник, когато стана ясно, че Община Русе сериозно обмисля увеличаване на данъка на превозните средства. Причината за крайната стъпка е извънредно завишената за следващата година ставка на отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, изисквани при депониране на отпадъци, тъй като няма изградена сепарираща и компостираща инсталация.

Вноската на тон отпадък през тази година е била 57 лева, а от 2020 ще се повиши на 95 лева. Според Милков и директора на общинската дирекция "Финансово-стопански дейности" Емилия Пенева, ако данъкът не бъде увеличен, ще се формира недостиг от 4,5 млн. лева в бюджета за следващата година. Все пак кметът признава, че увеличението е крайна мярка. Преди да бъде подложено на гласуване в Общинския съвет, той ще опита да се срещне с министъра на финансите и с премиера.

"Ще се опитам на срещата с министъра на финансите да обясня, че това е нетърпимо като бреме, че затормозява общини като Русе. Ще направя всичко възможно да постигнем разбиране и от идната година за общините да няма такова увеличение, а то да остане на нивото от тази година. Така да плащаме в този размер до изграждането на сепарираща инсталация", обясни Милков.

Според него, със събраните досега 17 млн. лева по сметка на общината, в РИОСВ може да се изгради сепарираща инсталация. "След провеждане на разговорите и в случай че не се удовлетворят тези наши желания, разглеждаме като евентуална възможност внасяне на тази точка и увеличаване на данъка за автомобилите. В противен случай за общината ще стане невъзможно да изпълнява функции, които са много важни за гражданите. Ще бъдат орязани разходи, които ще се усещат дълго време", обясни Милков. От друга страна, данъкът на превозните средства в Русе е възможно най-ниският, по-нисък е от този в градове като Бургас, Стара Загора и Варна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си