Областният управител на Пловдив: Бетонният мост трябва да се запази и разшири

https://www.24chasa.bg/region/article/7887170 www.24chasa.bg
Областният управител Дани Каназирева е категорична, че Бетонният мост е необходима пътна връзка в Пловдив СНИМКА: Анелия Перчева

Бетонният мост в Пловдив, който свързва районите "Южен" и "Централен" трябва да остане, като се реконструира и разшири. Това обяви областният управител Дани Каназирева след среща с новия главен архитект на града Димитър Ахрянов и експертите арх. Валентин Маринов и Данчо Желев. Тя добави, че за запазването на пътното съоръжение се обявяват и от Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране. В обществената поръчка обаче на НКЖИ за пробива под Централната жп гара е записано, че Бетонният мост трябва да се събори. Затова на предстоящата среща с НКЖИ Каназирева ще настоява съоръжението да остане. Според нея трябва да се търси държавно финансиране за него, тъй като общинската хазна не е в състояние да поеме подобни разходи.

"Реконструкцията на моста може да се осъществи с нова обществена поръчка, както е стана с кръговото кръстовище на Асеновградско шосе", каза арх. Валентин Маринов. Според него при изграждане на пробива под Централна жп гара е необходимо да се използва т.нар. "тунелен способ", тъй като при открития ще се стигне до парализиране на движението по много улици.

От своя страна арх. Димитър Ахрянов заяви, че в община Пловдив ще бъдат разгледани всички ПУП-ове и одобрени документи. Въпросът за спасяване на Бетонния мост ще бъде обсъждан и утре на среща с кмета Здравко Димитров.