Ловеч отново е на воден режим

https://www.24chasa.bg/region/article/7887323 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

След като няколко дни водата в Ловеч не бе спирана, от понеделник отново бе въведен режим. От местното "ВиК" – АД съобщиха, че водоподаването ще бъде спирано за времето от 23 до 6 часа.
Режимът се налага заради намалелия дебит на водоснабдителна група "Черни Осъм", от където се захранва градът и Плевен също, обясни изпълнителният директор на дружеството Данаил Събевски.
До 300 литра в секунда е спаднал дебитът, при положение, че за нормално питейно водоснабдяване са необходими 400–450 литра в секунда за общините Ловеч и Плевен. Режимът ще трае докато започне да вали и водните количества се нормализират. Събевски уточни, че засега няма опасност от по-сериозен режим в региона, тъй като прогнозата за времето предвижда дъжд, а в планините се очаква да падне сняг.

Областният управител на Ловеч излезе с позиция относно дейности по река Вит в района на АМ "Хемус"

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева има сключен договор от 28 октомври т.г. с предмет на дейност "Почистване речното корито на река Вит, в района на АМ "Хемус" в участъците от км 87+800 до км 103+150, включително пътен възел Боаза и пътен възел Дерманци, съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци в извън урбанизираните територии на област Ловеч за 2019 г.".

В договора изрично е записано, че изпълнителят - "Хидрострой" АД е длъжен да спазва законовите изисквания, свързани с дейностите по почистване на речните участъци и да осигури безопасни условия на труд при извършване на тези дейности, както и че е длъжен да се обърне към РИОСВ - Плевен и Басейнова дирекция "Дунавски регион" /БДДР/ - Плевен, за да получи становище и разрешение за ползване на воден обект.

Областният управител от своя страна е уведомил БДДР, че е започнала процедура по почистването на р. Вит. В края на работния ден на 18 ноември е получено писмо от Басейнова дирекция, че няма правно основание за извършването на посочените дейности. От своя страна областният управител незабавно е информирала фирмата изпълнител, като с писмото до нея се разпорежда прекратяване на всички дейности по този договор до събирането на изискуемите по закон документи, становища и разрешителни.

Мотивите на Ваня Събчева за предприемане на действия по почистването на р. Вит в този район са на първо място компрометираните участъци, констатирани при многобройни проверки на Междуведомствена комисия, второ - предприемане на реални мерки за защита от наводнения и не на последно място - изграждането на АМ "Хемус" - важен национален обект, който изисква и създаване на нормална зона за работа около строителните дейности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции