Без юрист в ръководството на общинския съвет в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/7887728 www.24chasa.bg
СНИМКА: Уикипедия

Не избраха Иво Баев за зам.-председател, "въздържал" се остана

Общинските съветници в Бургас не избраха Иво Баев за зам.-председател на местния парламент и за първи път в най-новата си история той остана без юрист. Предложението за адвоката и син на големия художник Георги Баев дойде от групата на Обединена градска десница, но не успя да събере необходимия брой гласове. За заместници на председателя на ОбС Севдалина Турманова бяха избрани Димчо Грудев от ГЕРБ, Чанко Мирчев от БСП и Станимир Апостолов от СДС. Преди гласуването председателят на ОГД Живко Табаков поиска замовете да са петима, но съветниците одобриха предложението на Антонио Душепеев за трима.

И този общински съвет запази гласуването с "въздържал се". То да отпадне като безпринципло бе поискал Иво Баев и бе прието от комисията по изготвяне на правилника за работа на ОбС, но в хода на дебатите надделя мнението средното положение да остане.

"И в парламента и във ВСС гласуват с "въздържал се". Това е изборно правило на всеки българин", заяви Веселин Пренеров от ГЕРБ и го сравни с "не подкрепям никого" в изборните бюлетини. Според съпартиеца му Бойчо Георгиев гласуването с "въздържал се" било заложено и в Конституцията.

"Във Висшия съдебен съвет вече не гласуват с "въздържал се", изключено е и като позиция в работата на ЦИК и РИК", контрира Баев.

Позиция в подкрепа да остане "въздържал се" изрази Георги Дракалиев от ГЕРБ.

"Ако отпадне "въздържал се", решенията в ОбС ще трябва да се взимат само с 26 гласа "за", добави той.

Живко Табаков пък се възпротиви на орязаното до 2 минути време за изказване от съветник.

"Очаквах, че новият общински съвет ще има волята за диалог, 2 минути са крайно недостатъчни, дори да се използва времето на колега от групата", заяви председателят на ОГД. Константин Бачийски от СЕК предложи времето да се увеличи поне на 3 минути, но според Калона Живкова това удължавало дебатите в местния парламент, а те се водели предимно в комисиите преди зала.