Кметът на Перник: Водният режим в града не се спазва

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888406 www.24chasa.bg
Станислав Владимиров КАДЪР: БНТ

Не са добри действията на ВиК-дружеството по въвеждане на воден режим в Перник. Това заяви кметът на града Станислав Владимиров и допълни, че разходът на питейна вода от яз. „Студена” не е ограничен цитира думите му Би Ти Ви.

Той уточни, че от два дни градът е във воден режим, но той реално не се спазва.

„С първите си стъпки ВиК-дружеството не направи така, че в обявения времеви диапазон за режим – да се ограничи разхода. Вода продължава да се пилее, сутринта ми дадоха данните, ние се доближаваме по разход с дните преди водния режим, посочи Владимиров.

Кметът на Перник заяви, че ако това продължава – водата ще стигне за два месеца, а след месец ще бъде достигнат т.н. „мъртъв обем", който често не е подходящ за питейни нужди.

По думите му е начертан „ударен план” за справяне с критичната ситуация, който е подкрепен и от премиера Бойко Борисов.

Той допълни, че яз. „Диканя” е резервен вариант за миньорския град, ако кризата с водата се задълбочи. Според Владимиров има много виновни по веригата.

„Липсата на информация и адекватно поведение от ВиК-Перник доведе града до тази катастрофа. Минаваме нагоре по веригата – областният управител, не чухме нито едно изявление. След това Министерство на регионалното развитие, което е принципал на дружеството, то трябва да наблюдава всички действия на подчинения му оператор. Имаме МОСВ, което е трябвало да наблюдава яз. „Студена”, каза още кметът.

Владимиров допълни, че лятото през тази година е било сухо, но е имало и по-сухи периоди, а нивото във водоизточника не е било критично. „Защо, виждайки, че притокът е недостатъчен – ти изразходваш толкова много вода. Преди два месеца от парламентарната трибуна зададох въпроса на министър Петя Аврамова в тази посока, тогава беше светнала червената лампа, но реакция нямаше”, заяви още той.

Градоначалникът заяви, че му предстои среща със зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и очаква държавата да се намеси. Той допълни, че няма представа защо толкова време този проблем е подценяван и ескалира след местния вот.

„В понеделник подадох сигнал до прокуратурата, искам да разбера защо ВиК-операторът, с всичките си действия, е довел до тази криза. Вътре изрично е записано да влязат във ВиК-дружеството и да направят проверка, за да се разбере кой е виновен”, коментира Владимиров.

Водният режим в Перник доведе до стотици аварии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят