Земеделец, представил неверни данни, за да получи средства от ЕС, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7891708 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

47-годишен мъж е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

По данни на съдебната институция, на 26 юли 2016 г. Дончо Д., в качеството си на физическо лице, спестил сведения, в нарушение на задължението да ги предостави, за да получи безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева - от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет на България.

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя, но в документите за кандидатстването за безвъзмездна помощ той "пропуснал" да отбележи, че отглежда и шест животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма, уточняват от прокуратурата.

След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ, спестените от Дончо Д. сведения станали известни на Държавния фонд "Земеделие", от където подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен. Неправомерно получените средства вече са частично възстановени.

Предстои делото срещу подсъдимия земеделец да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си