Земеделец, представил неверни данни, за да получи средства от ЕС, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7891708 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

47-годишен мъж е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

По данни на съдебната институция, на 26 юли 2016 г. Дончо Д., в качеството си на физическо лице, спестил сведения, в нарушение на задължението да ги предостави, за да получи безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева - от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет на България.

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя, но в документите за кандидатстването за безвъзмездна помощ той "пропуснал" да отбележи, че отглежда и шест животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма, уточняват от прокуратурата.

След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ, спестените от Дончо Д. сведения станали известни на Държавния фонд "Земеделие", от където подали сигнал в Окръжната прокуратура в Шумен. Неправомерно получените средства вече са частично възстановени.

Предстои делото срещу подсъдимия земеделец да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266