2,6 мл. лв за опазване на полезащитните пояси в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/7895933 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

7862 ха или 5000 км са полезащитните пояси в Добричка област – съобщи на среща със земеделски производители Цанко Николов, директор на Държавното горско стопанство- Добрич.

Поясите са на повече от 60 години. През последните пет години залесяване в поясите е направено на 822 дка, отгледни мероприятия са извършени на 2200 дка.

„Икономическата полза от поясите е доказана” – каза още Николов. 2,6 млн. лв ще отдели горското стопанство за реконструиране на 1750 дка пояси, които не са в добро състояние.

Основните дървесни видове в поясите са дъб, планински ясен, благун, гледичия и др.

Според Николов, поясите в Добричка област са в добро състояние. Проблемите при стопанисването им са пожарите, които са чести, замърсяване с боклуци, направата на просеки през тях, за да стигат производителите за по-кратко до нивите си. Силно надрасналите клони и захрастяването са други лоши примери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.