Пловдив посреща "Любе" на Никулден

https://www.24chasa.bg/region/article/7895956 www.24chasa.bg

Световноизвестната руска група "Любе" пристига в града на тепетата на 6 декември, Никулден. В зала СИЛА съставът, който отбелязва 30 г. от създаването си, ще изнесе юбилеен концерт. Пловдивчани ще чуят най-популярните песни на "Любе", сред които "Комбат", "Солдат", "Там за туманами", "Песня о звездах", "Позови меня тихо по имени", и нови парчета, съобщиха от компанията организатор на спектакъла.

Групата се състои от 6 музиканти, фронтменът е Николай Расторгуев, народен артист на Русия.

Създател на "Любе" е продуцентът и композитор Игор Матвиенко. През 1987-1988 г. той написва музиката за дебютните песни по стихове на руските поети Александър Шаганов и Михаил Андреев. През този период като постоянен лидер на групата се изявява Николай Расторгуев и на него принадлежи идеята за името на групата, което е свързано с популярното в онези години младежко движение - либерци, чиито идеи са отразени в ранните творби на групата. В началото на 1989 г. "Любе" записва първите си песни – "Либерци" и "Батька Махно". Същата година започват първите им турнета заедно с "Коледни срещи" и Алла Пугачова. По съвет на Алла Борисовна при изпълнение на песента „Горе вдясно“ Расторгуев носи военна куртка, която се превръща в негова запазена марка през следващите години.

„Любе" има издадени 16 студийни албума и концерти в целия свят. Освен в Пловдив групата ще изнесе концерти във Варна - на 5 декември, и в София, 7 декември, НДК, зала 1.