Откриха нов кабинет по история в гимназия в Ловеч за патронния й празник

https://www.24chasa.bg/region/article/7901629 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Средно училище "Свети Климент Охридски" в Ловеч отбеляза своята 126-годишнина. В деня на празника бе открит и осветен нов кабинет по история, първи по рода си в областта, с гордост съобщи директорът Валери Христов. В него уроците ще протичат в "компанията" на автентични униформи от героични за родината ни времена: четническа униформа от хайдушкото движение и Априлското въстание, опълченска униформа от времето на Руско-турската война, на български войник от Балканската война и от Втората световна война.

По стените на кабинета може да се види Линия на времето с богат илюстративен и снимков материал. Началото е годината 681-ва с битката при Онгъла, после линията минава през вековете и с образите на велики ханове и царе от Първото и Второто българско царство, през светлата епоха на Възраждането, завършило с Руско-турската освободителна война, през новата история на България и продължава до първия демократично избран президент Желю Желев.

Новият кабинет е дело на младия, ентусиазиран учител Владимир Веселинов, възпитаник на Гимназията и върнал се в любимото училище от другата страна на катедрата. "Скъпи учители и ученици - минали, бъдещи и настоящи, обичайте и носете духа на Средно училище " Свети Климент Охридски", защото то е само едно, намиращо се на центъра на Ловеч и в пряк, и в преносен смисъл. На многая лета!", каза младият учител във вдъхновената си реч.

Тържеството за патронния празник започна с химна "Ода на радостта". Вълнуващ момент бе възстановка на събитието, довело до създаването на училището - заседание на Ловешкия градски общински съвет, редовна сесия от 4 април 1889 година, когато с протокол № 11 е взето решение да се строи училищната сграда на Гимназията.

Имаше и литературен конкурс "Аз и моето училище", фотоконкурс "Моето училище", спортни инициативи.