Общинските съвети в Добрич и Ген. Тошево са легитимни

https://www.24chasa.bg/region/article/7903577 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Със свои ре шения Административният съд-Добрич, потвърди легитимността на Общинските съвети в общините Добрич и Ген.Тошево и решенията на Общинските избирателни комисии от 27 октомври т.г.

От партия "Воля" поискаха повторно преброяване на бюлетините от вота в Добрич и изготвяне на съдебно-математическа експертиза на изборните резултати с мотива, че в протоколите на 88 секционни избирателни комисии са допуснати множество зачерквания и поправки, липса на информация, както и на подписи на всички членове на секциите.

Според “Воля”, съмнение в изборния резултат пораждат и отчетените от Общинската избирателна комисия 18 на сто недействителни бюлетини. При постановяване на решението е извършен преглед на оспорените секционни протоколи и останалите изборни книжа. От доказателствата по делото се установява, че всички възражения, свързани с нередности при съставяне на протоколите, са явно неоснователни, тъй като или изобщо не засягат ПП“Воля“, или не дават никакво отражение върху изборния резултат.

Извършените поправки не пораждат и съмнения за манипулиране на изборния резултат от членовете на секционните комисии във вреда на жалбоподателя. От „Воля” даже не изпратиха свой представител на делото.

С жалба местна коалиция ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/, представлявана от Н.К. и М.В., искаше проверка на две секции в община Ген.Тошево за избрания нов Общински съвет. Проверка на съда на недействителните бюлетини показа, че броят на бюлетините отговаря на отразеното в протоколите, а бюлетините правилно са отчетени за недействителни.

С оглед този резултат жалбоподателят заяви, че няма други искания. Заинтересованите страни подкрепиха неговото становище.