Ток без тецовете? Може, ама друг път

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909041 www.24chasa.bg

Трите централи

в комплекса

“Марица-изток”

и АЕЦ “Козлодуй”

десетилетия ни дават

сигурност, че токът

няма да спре и няма

да живеем отново

в дискотека

Без тях не можем. Трите централи в комплекса “Марица-изток” и АЕЦ “Козлодуй” десетилетия ни дават сигурност, че токът няма да спре и няма да живеем отново в дискотека. Затова и не се вълнуваме особено какво се случва с тях, разчитаме, че са зад гърба ни. Вълнения настават, когато се вдига цената или токът угасне у дома или в офиса.

Защо централите ни трябват, стана кристално ясно и тези дни, когато пети блок на АЕЦ “Козлодуй” намали наполовина мощността си. Тогава тецовете в “Марица-изток” работеха на пълна мощност, даваха над 44% от електроенергията в страната и въпреки това явно имаше недостиг, защото диспечерите пуснаха големите вецове на НЕК. Товарът бе над 17 на сто, при все че водата е малко и в момента е по-ценна от злато, пазят я. Или да си припомним 2017 г., когато и тецовете, и АЕЦ работеха, но при студената зима тогава мощностите не стигаха, а и нямаше откъде да внесем. Тогава министърът спря износа.

А сега истинската зима още не е дошла.

Трите централи - най-голямата “Марица-изток 2”, втората по мощност след нея - “КонтурГлобал Марица Изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово” осигуряват от 40 до над 60% (през зимата) от тока на България. При това изпращат по далекопроводите чиста енергия. Което означава, че при горенето на въглища, за да произведат пара, която да завърти турбина и генератор, не замърсяват въздуха.

“КонтурГлобал Марица Изток 3” например хваща фините прахови частици 99%, очиства серния диоксид 96%, азотните окиси са под 200 милиграма на 1 куб. м. Още преди да влязат в сила по-високите норми за чист въздух на Европейската комисия, тя ги е постигнала. Разбира се, на съответната цена - след 1,4 млрд. лв. инвестиции в модернизацията на централата от 2003 до 2009 г. и през 2012-2015 г.

Когато става дума за енергетика, често използваме думи, които звучат плакатно - енергийна независимост и енергийна сигурност. Замисляли ли сте се обаче какво се крие зад тяхното значение?

Независимост за

държавата и хората,

защото централата

прави ток от

местни въглища

Като тези от находището в Източномаришкия басейн, разработвано от “Мини Марица-изток”, с доказани 1,8 млрд. тона въглища за още 60 години. Така, заедно с АЕЦ “Козлодуй”, страната ни си осигурява независимост от скъпи вносни горива, от игра на курсове на валути и всевъзможни обстоятелства, диктувани, най-общо казано, от международното положение.

Вярно е, че въглищата на комплекса са млади, трябват им поне още милион години, за да вдигнат калориите. Дори в някои по-големи парчета кюмюр се забелязват кръговете на някогашното дърво. Нискокалорични са, с пепел от 15%, с 2,4% сяра и влага от 50 до 60%. Затова ветераните в бранша казват, че от кал се прави ток. От този ресурс, който имаме за 60 г. напред, се произвежда чиста енергия.

И не е само това. Диспечерите на Централното диспечерско управление на ЕСО са като диригенти - включват блокове на централи, когато има нужда, нареждат да се вдига товарът, когато има пиково потребление и милиони домакинства са включили уреди в контакта - било за готвене или за отопление. Разпореждат спиране на блокове, когато падне потреблението.

Обичайно електричеството ни трябва най-много сутрин и между 19 и 20 ч в работен ден. Тогава, особено през зимата, потреблението се вдига. Блоковете на АЕЦ “Козлоздуй” работят с равен товар - малко над 1000 мегавата единия. Лукс е да си играеш с мощността им нагоре-надолу, просто е опасно. Тогава кой ще произведе ток, когато най-много трябва, и кой може да свали мощността, ако падне потреблението?

“Мариците”, разбира се. А

“КонтурГлобал”

има способността

да променя режима на

работата си от минимална

до максимална мощност

няколко пъти за час

Тази маневреност и гъвкавост я правят най-използваната за регулиране и я превръщат в ключов играч в гарантиране на сигурността, устойчивостта и надеждността на енергийната система.

Ето и един напълно конкретен пример - данните в реално време на енергийния системен оператор за 20,13 ч на 18 ноември, които показват товара на енергийната система. В този момент 37,47% от тока в държавата е от АЕЦ, 43,29% от тецовете, 8% от ВЕЦ, 5,65 на сто от топлофикациите, 0,89 от вятърни централи, 0,36 на сто от биомаса.

Въпреки красноречивите данни има хора, сред тях представители и на работодателски организации, които гледат с подозрение към така наречените американски “Марици” заради дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията им. И защото трябва да плащат за тяхното модернизиране добавка в така наречената такса “задължение към обществото”. Това съвпадна и с неистовия и изпуснат от контрол бум на веитата с преференциални цени. Затова у нас не харесаха нито кафяви, нито зелени добавки, нито за невъзстановяеми разходи, макар в Европа цените да са обрасли с добавки.

Съвсем скоро обаче необходимостта да спасяваме “Мариците” ще почука на вратата. И дано реакцията на държавата не е като при спасяването на малките блокове в “Козлодуй”.

Откакто Еврокомисията прие високи екоизисквания за т.нар. големи горивни инсталации, тоест тецовете, някои държави започнаха да ги затварят. Въпреки че са чисти и не замърсяват въздуха. Но пък с чистите водни пари, които излизат от комините им, се отделя и въглеродният диоксид от горенето на въглищата, който не е замърсител, но е парников газ. А Европа е решила да опазва планетата от глобалното затопляне и води сурова политика за това. Дали може да я реализира сама, е друг въпрос.

И тъй като България е направила цивилизационния си избор през 2007 г.

с влизането си в

Европейския съюз,

прие и високите цени на

квотите въглероден двуокис

Те докараха до фалит държавната “Марица-изток 2”, която за 2 г. дължи вече над 600 млн. лв. на БЕХ, който ѝ купува квотите. За нея е по-изгодно да не работи, защото иначе губи. Опита се да продава ток на борсата по 134 лв. за мегаватчас, но не сключи сделка.

На този етап това не засяга “КонтурГлобал Марица Изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, тъй като по дългосрочните им договори квотите ги плаща НЕК.

Договорът на “КонтурГлобал Марица Изток 3” изтича през 2024 г. Неотдавна правителството разпореди на трима министри да започнат преговори с компанията за прекратяването му, тъй като според консултанти инвестицията се е изплатила на компанията. Договорът на “Ей И Ес” пък приключва през 2026 г.

Съобразно контрактите на двете американски централи от една страна им се плаща за произведената енергия и от друга, за разполагаемостта им, тоест - че са налице и могат да се включат в системата. Точно такива механизми за капацитет работят вече в 18 държави на ЕС, но заради липса на пари на свободния пазар на електроенергия това е механизъм за подпомагане на възлови за енергийната система мощности. Временна мярка, която да спаси сигурността на снабдяването с ток.

Експертите са единодушни - спазвайки правилата на ЕК, всяка въглищна централа ще изпадне в затрудненото състоянието на държавната “Марица”.

Не е нужно да си експерт обаче, за да разбереш, че развитието на подобен сценарий ще засегне всички потребители на ток. И се връщаме на първото изречение - без централите не можем. Поне докато няма заместващи мощности, каквито обаче не се очертават на хоризонта в близкото десетилетие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и за да си измие колата, моделът Мариан Кюрпанов е в костюм, видя "България Днес". Красавецът спря в столична автомивка, за да замие белия си автомобил, и въпреки че има възможност да се изцапа, той заложи на черни панталони и черна риза, в които изглежда повече от секси.

Бившата тенисистка Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас отново ще стават родители. Бившата тенисистка е бременна за втори път. Рускинята и латиноидолът очакват своето трето дете през март. Новината бе потвърдена от приятели на звездната двойка по тв канала "Телемундо". За бременността на Анна се заговори през декември

Сериозна битка се заформи за подписа на Единсон Кавани. Нападателят е желан от три от водещите отбори в Европа. Апетит към играча на ПСЖ имат "Манчестър Юнайтед", "Челси" и "Атлетико" (Мадрид). "Червените дяволи" искат да привлекат 32-годишния уругваец за заместник на контузения Маркъс Рашфорд. Голмайсторът на тима има травма в гърба и няма да