От рудник “Трояново 3” до контакта у дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909092 www.24chasa.bg
32 000 тона въглища се горят при пълна мощност на централата. Доставят се по транспортьор от рудник “Трояново 3” СНИМКА: Десислава Кулелиева

Как се “сготвят” въглищата

32 000 тона млади въглища (на около само 50 млн. години) за 24 часа преминават от рудник “Трояново 3” в открития склад на “КонтурГлобал Марица Изток 3”, през котлите и пещите, където се изгарят при 1200 градуса, загряват вода на пара, тя под високо налягане отива в турбините, които пък завъртат генераторите и се прави ток. Прост термодинамичен цикъл, който се събира в една схема в учебниците. Само че на практика не е точно така.

Тези хиляди тонове се транспортират към централата по транспортни ленти. На входа на открития огромен склад има съоръжение като малка къщичка почти върху лентата. Нарича се пробовземач и автоматично на 5 минути взема проби от въглищата.

Пробите се събират в големи съдове и за една смяна, която е 12 часа, се прави смес от дошлите от рудника въглища. Вземат се 4 проби и се изпращат в лабораториите на рудника и на централата за изследване на калоричност, сяра и влага. Две от тях се пазят за резерв.

Тъй като въглищата са млади, те са нискокалорични, с високо съдържание на влага, сяра и пепел. В котела те трябва да влязат хомогенизирани, тоест с еднакви показатели,  в противен случай той ще работи нестабилно. Затова трябва склад, в който да се обработват.

От гуменолентовите транспортьори въглищата от рудника  се насипват в склада, който може да събере 300 000 т. Докато екипът ни е на терен в централата, те са 250 000. Обяснява ни го нашият гид - главният инженер Николай Николов.

Приемането на въглищата и подаването им към котлите става с три огромни багера КРС (комбинирано роторно съоръжение). Те могат да ги насипват и изземват. Има и трети вариант - директно от лентите въглищата да отидат в котлите, но той е авариен - ако е счупен багер. Не е препоръчително тонове от рудника директно да се изсипват в котлите, защото не са с еднаква калоричност и ще разклатят режима на работата им. Багерите насипват въглищата пак на транспортни ленти, които се вдигат високо, за да стигнат до бункер над земята и оттам до котлите. 

Но докато се стигне до пещите, те, тъй като са влажни, трябва да се изсушат. Лигнитите на “Марица-изток” съдържат 35-50% влага и не може да се горят директно. Преди е имало сушилни цехове с огромни барабани, пара, с която се подсушават, после се транспортират. Тромава схема, отнемаща време, ресурси и пари.

Така е било, докато проф. Никола Тодориев, дълги години ръководил българската енергетика, измисля технология, при която те се сушат в самия котел.  

Тодориев е предложил цеховете да останат в миналото и въглищата да се сушат в самите котли. В горната част на котела се впръсква горещ газ, преди да постъпят въглищата. Те се смесват с газа, който е с температура 900 градуса, получената смес влиза в мелещ вентилатор, за да станат на въглищен прах. Готови са за пещта.

При метода на Тодориев отнемането на влагата от въглищата се извършва преди влизането им в пещта, което е много по-ефективно и икономично. Тази технология се използва дори в “Ей И Ес Гълъбово”, която е чисто нова централа.  

За първи път тя е внедрена в котела на първи блок на “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

И тук има история – в завещанието си проф. Тодориев е поискал прахът след смъртта му да бъде разпръснат в първия котел. “Изпълнихме волята му”, казват хора от централата.

Така “сготвените” въглища, минали първо през трошене, смилане и сушене, вече са годни за ада на пещта. В крайна сметка нещото, което влиза в 1200-градусовата пещ, се нарича аеросмес - фин въглищен прах, примесен с газове.

И след като аерогоривото е вкарано в пещта на адска температура, то гори бързо и прави от водата пара, с което започва второто действие в магическия цикъл на производството на ток.

Огромни количества вода се превръщат в пара,  тя отива за завъртането на турбината с 3000 оборота в минута. Тя пък завърта генератора и по този начин става производството на електроенергия. От разпределителната уредба токът заминава за потребителите, има далекопровод и към Турция, първата подстанция на турска територия е на 50 км от границата.

Как e възможно обаче от тези влажни въглища с голямо съдържание на сяра и прах да се прави чиста енергия?

Ами с пари, с едни 1,4 млрд. лева инвестиции в очистването,  в околната среда и в здравословни и безопасни условия на труд.

 Какво се случва след горенето? Изгорелите димни газове от котлите минават през електрофилтри и в тях пада пепелината, като по воден път се изнася в сгуроотвала. В него отпадъкът е депониран временно, след което се прехвърля на руднична лента и се насипва в т.нар. разкривка в мините. Разкривки са участъци, от които вече са иззети въглищата. Отгоре върху пепелината се слага хумус и земята се рекултивира. Така се затваря един кръг на очистване и на т.нар. кръгова икономика.

 Димни газове, очистени от праховите частици 99,7%, продължават пътя си по големи сини тръби към сероочистките, които са в основите на двата комина, вързани към котлите на четирите блока.

В тези конуси в основата на комините трябва да се разчисти серният диоксид от газовете. Това става с варовик, който предварително е разтрошен на прах в топкови мелници между двата комина. В самия абсорбер (в сероочистката) протича химичен процес, впръсква се варовикова суспензия (фино смлян варовик, примесен с вода) и при преминаване на димните газове сярата се свързва с варовика и се получава отпаден продукт – гипсова суспензия, а димните газове са очистени 96%, каквито са европейските изисквания.

Този течен гипс минава през инсталация, в която се обезводнява. Складира се и пак по транспортна лента отива към оградата на централата, зад нея е заводът на Knauf, в който се прави гипсокартон. 30% от произвеждания гипс се продава на фабриката. Така се оформя втори цикъл в кръговата икономика на централата.

Но да се върнем към турбината и парата, която я завърта. След като си е свършила работата, парата попада в третата степен на турбината, в която има кондензатор. Тя вече е с паднало налягане. В него се вкарва студена вода по тръби, така че тя няма физически досег с вече отработилата пара. Тя се охлажда, става на вода и се връща в началото на цикъла.

Затова пък студената вода, която я е охладила, се е нагорещила, отнемайки температурата на парата. Тази вода по една голяма тръба се вдига по средата на кулата и от високо се разпръсква и слиза надолу. Като минава през много разпръсквателни устройства, през голяма повърхност, се охлажда. Малки количества от нея излизат като пара от кулите, но основното пада надолу. 2600 тона вода на час постъпват в кондензатора, за да охлаждат парата. Цикълът е затворен, но тъй като има загуби на вода, от язовир “Розов кладенец”, където централата има помпена станция, се транспортира свежа студена вода и се добавя към нея.

Когато има пък излишък на вода, например при падане на мощността, излишната се съхранява в буферно езеро. Тецът има две пречиствателни станции - за промишлени води и за битови.

Всичко това са мерки през годините, с които централата първа на Балканите е покрила екологичните изисквания.

Какво е постигнато:

20 пъти намаляване на емисиите серен двуокис

10 пъти намаляване на емисиите на прах

 Първа оросителна инсталация на сгуроотвал в България

 Наполовина е намалена употребата на прясна вода

 Намалено е наполовина заустването на отпадъчни води

Инсталацията за изсушаване на гипсова суспензия гарантира рециклиране на над 30% от произведения гипс

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа

Дори и за да си измие колата, моделът Мариан Кюрпанов е в костюм, видя "България Днес". Красавецът спря в столична автомивка, за да замие белия си автомобил, и въпреки че има възможност да се изцапа, той заложи на черни панталони и черна риза, в които изглежда повече от секси.

Бившата тенисистка Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас отново ще стават родители. Бившата тенисистка е бременна за втори път. Рускинята и латиноидолът очакват своето трето дете през март. Новината бе потвърдена от приятели на звездната двойка по тв канала "Телемундо". За бременността на Анна се заговори през декември