“Пази ми гърба”, или как се постигат 11 млн. човекочаса без инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909172 www.24chasa.bg
“Пази ми гърба” пише на сигналните жилетки и това е принцип в централата. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Централата е стратегически

обект и подлежи на контрол от

ДАНС. В нея не може да влиза

осъден или такъв, за когото

има наказателно дело

“Пази ми гърба”, пише на сигналните жилетки, с които са облечени някои от служителите на централата. Това е един от основните принципи на екипа на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

“Когато видиш, че някой може да пострада, трябва да го спреш”, казва Николай Колев, който е шеф на отдела за безопасност и сигурност. Колев участва в корпоративния комитет по здраве и безопасност, както и в международни одити на компанията, например в Нигерия, Сенегал, Того, Руанда, както и в Румъния, Италия, Словакия, Чехия. Допринесъл е и за спазване на правилата за безопасност при успешната модернизация на ветроенергиен парк в Австрия.

Занимавам се с охраната на труда в електроцентралата, казва Колев. Обяснява, че тя е стратегически обект и подлежи на контрол от ДАНС. В нея не може да влиза осъден човек или такъв, за когото има наказателно дело. Всички служители, както и хората от фирмите, които са им подизпълнители, минават през психопреглед.

В централата

не може да

попадне

употребил

алкохол

човек,

няма значение дали е служител, или просто посетител. Преди да се премине през въртележката на входа, се минава през дрегер. Същата е процедурата и на изхода, за да е ясно дали вътре не е употребяван алкохол.

Централата отчита 11 млн. човекочаса без инциденти. Този индекс означава, че толкова работни часа не са загубени заради отсъствия на работници и служители поради инциденти. Последният случай е бил през 2014 г.

“Това число в сравнение с други централи, а и в индустриалната практика е голямо”, уточнява Колев.

Късмет ли е, питаме, при 6-има инспектори по безопасност.

Не е до късмет, защото всички от екипите по експлоатацията и ремонта правят инспекции. Задължението се отнася и за външните фирми, които работят в централата. Всички те имат годишен график за инспекции за безопасност. Правят се регулярни проверки и резултатите се докладват в електронната система.

“Целта ни е 3557 инспекции по безопасност в годината и 30% от средномесечния състав заедно с подизпълнителите да се ангажират с тях. Това е една от корпоративните ни цели”, заявява шефът на безопасността.

На въпроса дали служителите са компетентни, отговорът е: “Обучени са, отиват, инспектират, виждат нещо и докладват”. Оттам нататък ние от отдела сме тези, които преценяват това нещо дали е за наказание, разяснява шефът на безопасността.

Всъщност

компетентността

е заложена по

презумпция

- щом работиш в централата, трябва да си компетентен по безопасност. Задължение е всеки да има квалификация по два от правилниците за безопасна работа в електрически централи, казва Колев и добавя: “В началото на годината изпращаме график на началниците на експлоатацията и ремонта. Това много помага, освен всичките ни камери на стратегически места, които наблюдаваме”.

За онези работници, които са дали добри препоръки за повишаване на безопасността, има награди – ваучери за пазаруване в търговски вериги. Получават ги по време на правените два пъти в годината дни на безопасността. Тогава

се провеждат

аварийни

тренировки,

имитират се

спасителни

операции,

гасят се пожари.

С фирмите подизпълнители, които работят на територията на централата, се подписват договори за здраве и безопасност. Част от тях е обстоен протокол, в който са вписани нарушенията, за които се полагат наказания. Работниците на фирмите не може да бъдат глобявани, санкционира се юридическото лице. Но пък нарушителите може да бъдат отстранявани за определен брой дни.

При нарушения се

“вдига” жълт или

червен картон

Когато има първо нарушение, външният работник влиза в регистъра на отдела. При повторна изява се издава жълт картон, който е отстраняване от работа за 5 дни с условието, че в рамките на 6 месеца съответният служител няма право на издънка. При трето нарушение освен отстраняване на извършителя се глобява и фирмата. Няма толерантност към алкохол, наркотици, кражби, агресивно поведение – отстраняването е завинаги.

Колев дава пример кога се издава жълт картон: примерно при работа без предпазни очила, предпазно облекло. Червен се присъжда при работа със съоръжение, което не е минало технически преглед, при неправилно подреждане на товар, внасяне на алкохол, неправомерно изхвърляне на опасни отпадъци.

За работниците в централата правилата са същите, само че с тях се действа по Кодекса на труда. Пише се рапорт, иска се писмено обяснение, налагат се забележка и предупреждение за уволнение, до което се стига само в редки случаи.