450 души работят в теца, сред тях и много млади

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909190 www.24chasa.bg
29-годишният Петър избира централата пред швейцарска фирма.

450 са работещите в електроцентралата, като повечето пътуват от вкъщи по един час със служебните автобуси. Освен от най-близкото Гълъбово има работници от областите Хасково, Стара Загора, Ямбол, или от общо над 40 различни общини. Непряката заетост, която създава електроцентралата сред фирмите доставчици и подизпълнителите, предимно от област Стара Загора, е на повече от 4000 души.

Някои от тях са потомствени енергетици. Впечатляващо е, че доста млади хора са избрали да работят в “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА

Три дами държат връзката с екипа и с външния свят, но и знаят къде е всеки лев за социални проекти

Таня Дикова е в непрекъсната връзка с околния свят. Освен че е личен асистент на изпълнителния директор, тя се грижи и за корпоративните комуникации - професионално работи по установяването и поддържането на връзките с обществеността.

Работата по социалните проекти и ежедневното общуване с всички заинтересовани страни, както и цялостната вътрешна комуникация към служителите на компанията са в центъра на вниманието и на експерта Комуникации и Корпоративна социална отговорност Невена Димитрова.

Надя Синигерска-Бохорова, мениджър Корпоративно социална отговорност и Устойчиво развитие. Управлява портфолиото социални проекти, като се грижи стотиците хиляди левове инвестиции на компанията да са ефективно вложени в полза на общността и да отговарят на високите корпоративни критерии.

29-годишният Петър избира централата пред швейцарска фирма

Петър Тонев е на 29 г. и от 3 години е в централата. Завършил е машиностроене и уредостроене, първата му работа е за швейцарска фирма, която се е установила в Пловдив, а след нея е проектирал машини в “Неохим”, Димитровград.

Решил да мине от другата страна на проектирането, не да гледа съоръжения на хартия, а на живо. Сега е в ремонтния сектор на централата и учи магистратура по топлотехника.

Син е на началника на смяна Делчо Тонев, но определя като чисто съвпадение факта, че баща му работи в теца. Просто е избрал следващото по-голямо предприятие, в което да се развива.

Нямам никаква заслуга синът ми да е в централата, противно на очакванията, казва и баща му. Той предпочитал Петър да си остане на старата служба, но синът му сам взел решение и се отзовал на обява в сайта. “Не съм му се противопоставял”, казва Тонев-старши.

Според Петър ремонтът е всекидневно предизвикателство: “Едва ли мои колеги, с които съм завършил, са виждали нещата, с които се сблъсквам всеки ден”.

Валентина е на 28 г., взема проби на въглища

Валентина Бояджиева е на 28 години и прекарва по-голямата част от времето си в рудник “Трояново 3”. Професията е пробовземач на въглища в централата - контролира процеса на доставка на въглища, калоричността на въглищата трябва да е 1400-1700 килокалории на килограм и тя следи за нея, изследва се и сярата. При отклонения се уведомяват дежурните, а те се свързват с рудника, за да подобрят въглищата.

Взетата проба се приготвя, въглищата се стриват, мелят, сушат и се дават за изследване в лабораторията на централата, за да се провери дали отговарят на договора. Другата отива в рудника.

В лабораторията се изследват още варовиците, които са вкарват в сероочистката и след химическото взаимодействие със серния диоксид се получава гипс. Под лабораторен контрол са още гипсовата субстанция, която излиза от сероочистката, маслата и водите, казва лаборантката Елена Георгиева. Бояджиева е завършила средно образование в търговската гимназия в Стара Загора, но разбрала, че икономиката не е за нея. Предпочела точните науки, всичко инженерно. Кандидатствала само в технически университети, приели я навсякъде, но записала “Топло- и ядрена енергетика” в Техническия университет в София. Да поеме по този път я подтикнали родителите , които вече са пенсионери и живеят в Стара Загора. Но 35 години от живота им е минал в централата. Баща е бил дежурен инженер, а майка - пробовземач като нея.

Докато учи “Топло- и ядрена енергетика”, от 100 души в потока в края на четвъртата година останали 10. “Трудно ми беше, но го предпочетох, казах си, че е по-добре да уча математика и схеми, отколкото счетоводство”.

Професията на пробовземач приема като основен старт, от който може да продължи да се развива. Живее в Стара Загора, мъжът е военнослужещ, има син на 10 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон