"КонтурГлобал Марица Изток 3" като съвестен гражданин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909221 www.24chasa.bg

Компанията прави за местната общност неща, които остават

Като термин корпоративната социална отговорност сигурно стои добре в отчети, във формуляри за проекти и друг документооборот. Но едва ли пленява хората, за които е предназначена. Затова някой от “КонтурГлобал Марица Изток 3”, усещайки бюрократичния вкус на тази фраза, е наложил тезата за централата като съвестен гражданин.

Да, централата е съвестен гражданин в отношенията си с местната общност и прави неща, които остават, или пък създава предпоставки да се променят съдби към по-добро.

Изпълнителният директор на компанията Красимир Ненов ни разказа, че е бил впечатлен как децата от Гълъбово се струпват в часовете по английски, които води помощник-учител по програма “Фулбрайт” в професионалната гимназия в Гълъбово, и какви успехи са постигнали. Ненов ни показва от телефона си и новината за златния медал от параолимпийските игри на Християн Стоянов, който бе почетен гост на петите спортни игри за хора с увреждания. Те се провеждат в Гълъбово по инициатива на компанията. Християн е габровец, но в Гълъбово го приемат като тяхно момче.

И не е въпросът, че централата е вложила 8 млн. лв. за 10 г. в общините, от които са нейните работници, а в какво и как съдейства на местната общност.

През последните 6 г. “КонтурГлобал Марица Изток 3” е изпълнила и предала на общността в Гълъбово над 15 проекта - обновяване на детски градини, спортни центрове и административни сгради и изграждане на площадки за игра в Гълъбово и околните населени места. Повечето от проектите се избират заедно с общината.

Помощник-учител по английски дава самоувереност на децата 

За четвърта година в професионалната гимназия в Гълъбово работи помощник-учител по английски език, чиято основна задача е да подобри езиковите умения на децата. Но с подход, при който ученикът е в центъра на процеса.

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е първата компания у нас, която подкрепя програмата за помощник-учител на “Фулбрайт”, като началото на тази успешна инициатива е през 2016 г.

Няколко са акцентите, върху които е съсредоточена програмата за помощник-учител по английски. Това всъщност са и основните проблеми в по-малките общности в България освен ниското ниво на владеене на английски език - апатия, пасивност, ниско самочувствие и липса на увереност, че животът може да стане по-добър с целенасочени усилия. Методите на помощник-учителя развиват ключови умения за публично говорене, критическо мислене, самоувереност, проактивност и работа в екип. Извън класната стая той предлага на децата извънкласни занимания и така им осигурява забавна и неформална среда, в която да продължат да използват своя английски.

Ето резултатите за първите 3 години на проекта:

средният успех по английски език се е увеличил с 11%

отсъствията от учебни часове са намалели с 40%

двойките по английски са с 63% по-малко.

Спортни игри за хора с увреждания

Над 110 души от 21 отбора се състезаваха на 24 април в петите спортни игри за хора с увреждания в Гълъбово. Съревнованието бе в 8 дисциплини, сред които боулинг, дартс, баскетбол, дърпане на въже и състезание с инвалидни колички. 

Игрите се организират от общинската организация на хората с увреждания в града със съдействието на община Гълъбово. Още от първото му издание през 2013 г. състезанието се провежда с изключителната подкрепа на ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”.
Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация, и шампионите параолимпийци Християн Стоянов, Георги Киряков и Иванка Колева дадоха старт на игрите тази пролет заедно с представителите на “КонтурГлобал Марица Изток 3” и община Гълъбово.

Включилите се в състезанието 21 отбора бяха от организации на Съюза на инвалидите от цялата страна - Разград, Велико Търново, Кърджали, Смолян, Пловдив, Балчик, Мездра, Пазарджик, Сливен, Стара Загора, Чирпан, Николаево, Гурково, Казанлък, Раднево, Обручище, Главан, Габарево, с. Давидково, Гълъбово. 

Петото издание на игрите за хора с увреждания се проведе в спортна зала “Енергетик” , която е напълно оборудвана да посреща нуждите на участниците. Залата беше изцяло обновена от “КонтурГлобал Марица Изток 3” през 2016 г. като част от споразумението за корпоративна социална отговорност между компанията и община Гълъбово.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца