Тийнейджъри редят конструктори за инженерни умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909326 www.24chasa.bg
Ученици от 11 и 12 клас на езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора редят специални конструктори, които развиват екипност и математически умения.

Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора поставя началото на специализиран клуб “Създателите”. В него учениците от региона ще подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането.

В наскоро изградената “Тийнзона” в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до специално оборудвани маси, както и до над 50 конструктора от различни научни области. Проект “Създателите” се осъществява с финансовата подкрепа на “КонтурГлобал Марица Изток 3”.

“STEM концепцията (в превод - наука, технологии, инженеринг и математика) е световно призната като метод, който успешно съчетава точните науки с изкуството, като позволява на учениците да излизат от рамките на традиционното обучение.

Инвестиции в здраве

Компанията дари съвременен криостат AST 500 на стойност 31 248 лева на онкологичния център в Стара Загора. Наличният в момента криостат е единствен за онкологичния център от 1999 г. насам и поради голямото натоварване вече е амортизиран. Новият апарат ще осигури бързи и надеждни патохистологични резултати на пациентите по време на операция, които са от изключително значение за тяхното правилно лечение

Централата осигури специализиран дестилатор (за водата, използвана от инкубаторите) и последно поколение инкубатор за интензивни грижи за неонатологичното отделение на старозагорска болница “Проф. д-р Стоян Киркович”. Обемът дейност на клиниката (лечебна, консултативна, учебно-методична и др.) обхваща областите Стара Загора, Ямбол, Сливен и частично – Бургас.

В сътрудничество със специализирания екип на “Алтернатива” в Стара Загора “КонтурГлобал Марица Изток 3” стартира новаторски за България проект - осигуряване на достъп до технологии и по този начин - на нови методи за обучение на деца с разстройства в общото развитие. В световен мащаб съществуват технологии, които помагат на хората с двигателни и умствени проблеми да комуникират с поглед чрез устройства, поставени под екрана на компютър. Специализиран софтуер позволява програми и приложения да се управляват само чрез насочване и задържане на погледа. Така децата могат да се научат да пишат, да рисуват и най-важното - да говорят чрез синтезирана реч и да изразяват своите мисли и чувства. Централата закупи необходимите хардуер и софтуерни продукти и осигури обучението на екипните специалисти, които вече използват системата ежедневно в работата си с децата.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” инвестира 28 432 лева в реновирането и оборудването с най-съвременна терапевтична апаратура на залата за механотерапия в Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора. Механотерапията е комплекс от терапевтични, профилактични и възстановителни упражнения, изпълнявани с помощта на специални уреди, симулиращи естествените движения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал