Ветеринари лекуват и връщат в природата изчезващи животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7909377 www.24chasa.bg
Щъркелите вкарват и сезал в гнездата си, който по-късно осакатява малките, когато растат.

От 2003 г. “КонтурГлобал Марица Изток 3” помага на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Снимачните екипи на Animal Planet или NetGeo могат да се почувстват на място в спасителния център в Стара Загора.

През него на година минават над 1500 пациента, най-вече птици и малки бозайници. Всеки е със своя история. Специалистите в центъра успяват да върнат в природата излекувани между 40 и 60% от пернатите, други пренасочват в зоопаркове и в центрове у нас и в Европа.

Спасителният център за диви животни е създаден през 1999 г. от ентусиасти от “Зелени Балкани” и до днес се финансира най-вече с проекти, всяка година кандидатства по ПУДОС - Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, на екоминистерството. И разчитат на дарения.

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е припознала тяхната кауза за защита на дивата природа в България още през 2003 г. и оттогава реализира заедно с екипа на центъра различни проекти в помощ на дейността му. Компанията изгражда информационния център на организацията, който всяка година се посещава от над 3000 деца и възрастни. Последният общ проект е осъществен през 2019 г., когато “КонтурГлобал Марица Изток 3” реновира 6 помещения, които служат за домове на застрашени или ранени птици. Всяка една от 6-те клетки притежава открита и закрита част. Изградени са специални хранилки, конструирани така, че птиците да не свикват прекалено много с човешкото присъствие и да могат лесно да се върнат към живота в природата.

В клетките има

водоснабдяване и

канализация,

за да се улеснят почистването и поддържането им. Те са оборудвани с видеонаблюдение, което да позволи птиците да не бъдат смущавани, докато реанимират, размножават се или се грижат за малките си.

“Зелената кауза” е и една от любимите на служителите на компанията – всеки месец дейността на центъра се подпомага от техните дарения по ведомост. Центърът е и предпочитано място от доброволците от “КонтурГлобал Марица Изток 3”. “Помагат ни с неща от първа необходимост”, казва ветеринарният лекар Христина Клисурова.

В центъра има зона за птици, чийто живот ще мине там, защото са с увреждания и не могат да оцелеят на свобода.

Един от най-старите обитатели е пеликанът Груйо, донесен прострелян от Бургас през 1996 г., още преди официалното откриване на центъра. Правят си компания с друг пеликан - Филип, чието дясно крило виси след сблъсък в електропреносна мрежа. До неотдавна си имали и женска компания на пеликанка, но мъжкарите воювали за нея и ветеринарите се принудили да я изпратят в зоопарк.

От 5 г. в центъра обучават мишелов, който вече е свикнал с хората. Гарванът гробар пък е конфискуван от притежателя си, който го откраднал от гнездо като малък за домашен любимец. Имитира гласове - казва “ало”, тъй като това най-често е чувал от посетителите в центъра, успешно възпроизвежда дори кашлицата на любимия си доктор.

Виждаме 10-ина щъркели, сред тях и черен, пострадал при полет.

Улулицата Лули е млада, от излюпването си е сляпа, вероятно заради химически агенти в храната. Няма да оцелее в природата.

Кукумявката Блага

е като малка

плюшена играчка,

красива е, но е пострадало едното ѝ крило. С нея лекарите ходят в училищата, за да приобщят децата към опазването на птиците. Имат и друга мисия – ако се създаде двойка птици с увреждания, да излюпят здраво поколение, което да освободят.

В спасителния център е обособена специална част за дивите птици, която обаче е забранена за хора. Пернатите не трябва да свикват с човешкото присъствие, защото ще бъдат върнати в природата. В тази зона се отглеждат ловни соколи, които са изчезнали през 60-те години на миналия век. От 10 г. в центъра работят за завръщането им. Малките им са вземани от гнездата за лов. Около 70 соколчета са пуснати на свобода в Старозагорско, преди 2 г. са открили първата двойка ловни соколи, която е от две малки, освободени от центъра.

В него отглеждат и двойки брадати лешояди, също изчезнал преди 50-60 г. от България вид. Природозащитниците и лекарите работят по възстановяването на вида, но за Франция и Испания. Международната програма ще приеме разселване и в България, но когато се спре с отравянето на птиците. Надяват се това да стане преди 2030 г. “По същия начин сме чакали 20 г. да започне освобождаването на черния лешояд у нас. Втора година пускаме черен лешояд в природата”, казва Руско Петров, ветеринарен лекар и оперативен управител на центъра. Припомня, че първо започнали с белоглавия лешояд: “Внесохме над 400 птици, така го възстановихме като гнездящ вид в Стара планина, Сливен, Котел, Врачанския Балкан, близо до Павел баня в Централен Балкан”.

В центъра в Стара Загора живеят и царски орли. Всяка година снасят яйца, но още не са успели да ги размножат. Това е изключително рядък вид, има едва няколко десетки в Странджа и Сакар.

Зоната, забранена за хора, обитава и морски орел.

При порой гнездото

на орлите паднало

и открили двете малки орлета. Едното било добре, но другото било със счупен таз. Лекарите го оперирали сполучливо, но перата му са изпочупени и ще изкара зимата в центъра. Братчето му вече е на свобода.

В лечебницата и в реанимацията има около 10-15 пациента, преминали операции. Сред тях едно мъничко черничко птиче, приличащо на лястовичка. То е бързолет и е със счупено крило. Топлото време тази година довело до есенно излюпване на бързолети, само че инстинктът на родителите им ги накарал да отлетят за Африка и ги оставили по гнездата. За щастие, в спасителния център и сърцата на неговите служители и приятели има място за всички.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал