Областен управител спечели дело срещу Общински съвет-Ловеч за провеждане на референдум

https://www.24chasa.bg/region/article/7911283 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ловешкият административен съд реши: "Отменя като незаконосъобразно Решение №1107/26.09.2019 г. на Общински съвет-Ловеч за произвеждане на местен референдум с въпрос: "Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско дружество ВиК - Ловеч със 100 % общинско участие, като за целта излезе с активите си от сегашното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата, а Ловеч има 28 % от капитала?".

Това е решението на Ловешкия административен съд по дело, образувано по жалба на Областен управител от 10 октомври 2019 г. по повод приетото решение, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В съдебното заседание институцията е представлявана от юриста Дора Стоянова. Тя защити пред тричленния състав и мотивите на Областен управител, с които определя решението на Общински съвет Ловеч като незаконосъобразно по редица съображения. Съдът счита, че в приетото решение, като административен акт, не са посочени никакви правни основания за приемането му.

"На следващо място приетото решение не съдържа никакви мотиви, като изложените в предложението обстоятелства "да се намали цената на водата за жителите на Община Ловеч, …да се обособи общинско търговско дружество…, да заяви нови, значително по-ниски цени пред КЕВР. Така общинските съветници, а не никому неизвестни чиновници в София, ще определят кой ще ръководи дружеството… Щом жителите на Община Ловеч плащат вода на дружеството, то логично е да имат правото да го управляват…" по никакъв начин не могат да се считат за мотиви, обосноваващи приемането на решение за произвеждане на референдум по посочения въпроса", се казва още в решението на магистратите. Пак там е записано, че "според действащата нормативна уредба и приетото в съдебната практика, относно задължението за мотивиране на административните актове законът не прави разлика дали издателят на акта е едноличен или колективен административен орган, както и дали при постановяване на акта органът действа в условията на обвързана компетентност или при оперативна самостоятелност. Изискването за излагане на мотиви представлява една от гаранциите за законосъобразност на административния акт, които законът е установил, като с излагането им се довеждат до знанието на адресатите съображенията, по които административният орган е издал или е отказал да издаде искания административен акт, което има пряко отношение към реализиране и организиране защитата на страните срещу такива актове. Едновременно с това наличието на мотиви е предпоставка за контрола върху законосъобразността на акта, упражняван при обжалването му пред съда".

Магистратите са категорични, че "Процесното решение освен липса на правни основания и мотиви, е засегнато и от друг съществен порок - то няма необходимите реквизити като волеизявление, които са задължителни съгласно ЗПУГДВМС". Тоест финансовите средства за произвеждане на местен референдум се осигуряват от съответния общински бюджет, общинският съвет е задължен едновременно с вземането на решение за произвеждане на референдум да определи и дата за произвеждането му, като едновременно с това утвърди образците от книжата за референдума, и одобри разходите за организирането и финансирането от общинския бюджет за тази цел.

"С оглед установената незаконосъобразност на изложените основания, съдът счита, че е излишно да се прави анализ на същността на поставения въпрос, доколко той е самостоятелна компетентност на общинския съвет с оглед разпоредбите на ЗОС, Търговския закон, Закон за водите, Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите и квалификацията на персонала им и др. нормативни документи, и може ли да бъде поставен в този вид като въпрос за произвеждане на местен референдум. При приемането на оспореното решение са допуснати съществени противоречия с разпоредбите на материалния закон, и същото следва да бъде отменено като незаконосъобразно", става ясно още от решението на Административния съд в Ловеч по делото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона