Няколко варианта за разрешаване на водната криза в Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/7911326 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Няколко варианта се обсъждат за бързо решаване на водната криза в Перник, съобщи пресцентърът на областната администрация.

"Те са свързани с използването на подземните води, акумулирани и транспортирани в карстовия район, част от водосбора на язовир "Студена", както и захранването им с допълнителни големи външни водоизточници. Допълнително е възможно да се добави и водно количество от Владайския канал.", е казала областният управител Ирена Соколова.

Подробният план за действие ще бъде предложен на областния управител и на кмета на Перник незабавно, тъй като вече са направени проучванията от спелеолози и хидроексперти в района на водосбора на язовир "Студена". Той ще бъде придружен с количествени и стойностни сметки за бързо стартиране на процедури по изпълнение.

Вече са организирани екипи от Благоевград и София, които работят на терен и помагат при аварии по водопроводната мрежа в Перник.

В МРРБ се е състояла експертната работна среща, на която са присъствали зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител Ирена Соколова, спелеолози, хидроексперти, строителни инженери, специалисти от ВиК-Перник и "Софийска вода".