Свинекомплекс в Русенско, засегнат от африканската чума, отново отглежда прасета

https://www.24chasa.bg/region/article/7912307 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Свинекомплексът в русенското село Голямо Враново, в който през лятото бяха умъртвени близо 35 000 прасета заради болестта Африканска чума, отново се населва с животни за отглеждане. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град д-р Георги Дяков, цитиран от БТА.

По думите му в обекта вече са населени 500 прасета. Според изискването те са т. нар. сентинелни животни. Тяхното предназначение е да изпробват средата за наличие на вируса - дали ще се разболеят, или не. Така след 45 дни от тях ще бъдат взети проби. Ако резултатите са отрицателни, това означава, че вирусът е унищожен по време на извършената дезинфекция в комплекса. Животните ще трябва да престоят още 60 дни, без да напускат обекта, след което поетапно фермата може да бъде населена с още животни.

По думите на Дяков дезинфекцията вече е приключила във всички засегнати от Африканската чума свинекомплекси в Русенско.

Той съобщи, че заразата все още не е отминала областта, тъй като са потвърдени два нови случая при диви прасета.

Болестта Африканска чума, която бе регистрирана през лятото в Русенско, доведе до хуманното умъртвяване на около 98 000 прасета, отглеждани в свинекомплекси и в лични стопанства. Това е около 6500 тона загробено трупно месо.

Дяков каза още, че в областта само три свинекомплекса са останали незасегнати от болестта - в селата Юделник, Писанец и Щръклево. Той обясни, че във фермата в Юделник са били взети изключително строги мерки за биосигурност, което досега дава резултат.