215 души са потърсили помощ в Центъра за превенция на насилието в Бургас от началото на годината

https://www.24chasa.bg/region/article/7913726 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От началото на годината до края на октомври в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас помощ и подкрепа са потърсили 215 души, от които 192 са жени, а останалите - мъже. Числата са увеличени спрямо тези през цялата 2018 г. Това съобщи на пресконференция в Бургас Валентина Станкова, управител на центъра, предава БТА.

Тя каза, че се наблюдава тенденция за повишено насилие над възрастни хора, които са пострадали от техни деца, внуци, племенници. Тревожна е повишената степен на физическо и емоционално насилие.

7% от потърсилите помощ жени са на възраст до 25 години, което е увеличение на техния брой статистически. Всъщност обаче те не са повече от други години, тъй като се наблюдава положителна тенденция младите момичета да търсят правата си, обясни Станкова.

Данните бяха съобщени по повод на кампанията "16 дни против насилието", в която тази година са се включили повече от 130 държави.

Най-засегнатата от насилие група в семейството са жените между 25 и 50 години. Основните сигнали идват от полицията - 68 процента, а 10 на сто от жертвите се насочват директно към Центъра.