215 души са потърсили помощ в Центъра за превенция на насилието в Бургас от началото на годината

https://www.24chasa.bg/region/article/7913726 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От началото на годината до края на октомври в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас помощ и подкрепа са потърсили 215 души, от които 192 са жени, а останалите - мъже. Числата са увеличени спрямо тези през цялата 2018 г. Това съобщи на пресконференция в Бургас Валентина Станкова, управител на центъра, предава БТА.

Тя каза, че се наблюдава тенденция за повишено насилие над възрастни хора, които са пострадали от техни деца, внуци, племенници. Тревожна е повишената степен на физическо и емоционално насилие.

7% от потърсилите помощ жени са на възраст до 25 години, което е увеличение на техния брой статистически. Всъщност обаче те не са повече от други години, тъй като се наблюдава положителна тенденция младите момичета да търсят правата си, обясни Станкова.

Данните бяха съобщени по повод на кампанията "16 дни против насилието", в която тази година са се включили повече от 130 държави.

Най-засегнатата от насилие група в семейството са жените между 25 и 50 години. Основните сигнали идват от полицията - 68 процента, а 10 на сто от жертвите се насочват директно към Центъра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона