България е готова да окаже всякакъв тип съдействие на Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7918090 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев СНИМКА: Архив

България е готова да окаже всякакъв тип съдействие на Албания след силното земетресение. Това коментира в Русе зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, предава БТА.

По думите му Министерството на външните работи и всички отговорни за това институции в държавата са на разположение.

"Ако от нас бъде потърсено и друг тип съдействие, ние сме готови да отговорим", каза Георгиев.

По-рано днес стана ясно, че българското правителството отпуска хуманитарна помощ за Албания в размер на 200 000 лв.

"Предложили сме помощ и по линия на Министерството на вътрешните работи, така че наши спасителни екипи или пък друг тип специалисти да бъдат в помощ на нашите приятели в Албания. На този етап все още няма изявена такава нагласа на албанската страна", каза Георгиев.

Той информира, че при силното земетресение няма пострадали български граждани. В посолството ни в Тирана има свикан кризисен център, който работи 24 часа в денонощието.

Георгиев бе помолен да коментира и състоялата се среща между премиера на България Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Заместник-министърът заяви, че това е било едно дълго подготвяно събитие. По думите му то отразява геостратегическото място, което България заема както в регионален, така и в общоевропейски и световен план.

"Държавата ни и правителството се оценяват със своите усилия, които полагат в сферата на сигурността, отбраната, регионалното сътрудничество, икономиката, поддържането на политическата стабилност в този регион, не бива да пренебрегваме и темата с евроатлантическата интеграция на Западните Балкани", каза заместник-министърът.

Георгиев посети днес Русенския университет, където се срещна с ръководството на висшето училище. Той и ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев откриха изложбата "140 години българска дипломатическа служба", предоставена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи. След това Георгиев изнесе и публична лекция на тема "Новите предизвикателства пред външната политика".