Община Ловеч очаква награда на Балканските туристически Оскари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7921474 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Община Ловеч участва в годишните Балкански награди 2019г. в категория "Туристически атракции" със своя обект Стара градска баня "Дели Хамам" и ще бъде отличена. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът Венцислав Христов. Събитието по награждаването ще се състои на 5 декември в хотел "Маринела" - зала София. Освен общини, отличават се хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма от държавите на Балканския полуостров.

Предложението за участие бе изготвено от Община Ловеч в края на септември. В него се описва значимостта на обекта Стара градска баня "Дели Хамам".

"Дели Хамам" е единственият в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Затова музеят получил високите оценки на журито на петото издание на Балканските туристически Оскари.

Банята е строена през 17 - 18 век и е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната до 70-те години на 20 век. През 2014 г. Банята беше изцяло реставрирана по проект, финансиран от ОПРР.