Откриха източника на днешното замърсяване на река Струма

https://www.24chasa.bg/region/article/7922552 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повече от пет часа е продължила проверката за установяване на източника на замърсяване на река Струма в района на Перник, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. Инспекцията е извършена по подаден сигнал за променен цвят на водите на реката в района на квартал "Хумни дол".

Експерти от екоинспекцията съвместно с представители на община Перник са проверили потенциални промишлени замърсители по течението на реката. Инспектирани са всички колектори от квартал "Изток" до центъра на Перник, както и предполагаеми замърсители в района над бившия клон "Мир", в кварталите "Сини вир", "Железни заводи" и "Хумни дол" . Локализиран е източникът на замърсяването-канал под ж.п. линията на гара "Разпределителна". Взети са проби, като по искане на РИОСВ-Перник от Изпълнителната агенция по околна среда ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води, в т.ч. и специфични замърсители, включително тежки метали и приоритетно опасни вещества. Първоначалните резултати от взетата водна проба на река Струма при моста на гара "Разпределителна" са показали завишения по показател електропроводимост.

В проверката са участвали всички експерти от РИОСВ, разпределени в няколко групи. Единият от екипите е извършил проверка във фирмите "Стомана индъстри" и "Колхида метал". При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества. Проверката ще продължи и в утрешния ден.