Насочват допълнително вода от Владайския канал към яз."Студена"

https://www.24chasa.bg/region/article/7924148 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че през следващите дни ще бъдат предприети мерки, чрез които ще има допълнителни количества вода от Владайския канал, които ще бъдат насочени към язовир "Студена", заради водния режим в община Перник, съобщава БТА.

Аврамова напомни, че министерството е изискало информация за свободните водни количества от водоснабдителната система, експлоатирана от "Софийска вода" АД, разположени на територията на природен парк "Витоша", които биха могли да се прехвърлят към Перник. Набелязани са били мерки, които в следващите няколко дни ще бъдат изпълнени.

Друга краткосрочна мярка е да има по-ефективен режим на подаване на вода в рамките на едно денонощие, каза министърът и изтъкна, че на 22 ноември управителят на "ВиК Перник" е изпратил до кмета на общината предложение за подаване на вода от 15.00 до 22.00 ч., с което се очаква да има намаляване на броя на авариите и на загубите на вода. Министърът напомни, че към момента кметът на града е издал по-щадяща заповед, с която режимът е два пъти в денонощие. Тя изрази надежда той да преосмисли решението си, за да може да бъде съхранена наличната в момента вода в язовира.

В МРРБ на експертни срещи са били обсъдени няколко варианта за осигуряване на допълнителни количества вода. Предстои изготвяне и представяне на официални предложения от експертите, които министърът ще предложи за обсъждане на експертно ниво и ще се прецени кои от тях са възможни за изпълнение, които биха довели в краткосрочен план до действия, които могат да доведат до снабдяване с допълнителни количества вода.

Министърът подчерта, че в по-дългосрочен план основната мярка за преодоляване на водната криза е намаляване на загубите във водопроводната мрежа. Тя напомни, че "ВиК Перник" има готов проект и има договор за финансиране по оперативна програма "Околна среда", като най-големите инвестиции са за водоснабдяване и за община Перник те са 22 млн.лева.

Министърът напомни, че правителството отпусна на община Перник 2,7 млн. лева по проекта за реконструкция на утаителите на пречиствателна станция за питейни води, която обслужва града и околните села. По другия резервен вариант във връзка с водния проблем на града Аврамова съобщи, че все още не са готови окончателните резултати от вторите проби от водата на язовир "Долна Диканя".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266