Да усетиш Вселената в художествените „Обекти“ на Свилен Блажев в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7928358 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Различна и експериментална изложба с неповторима атмосфера показа художникът от Кюстендил Светлин Блажев в Монтана. Пространството на малката галерия „Кутловица“ оживява с неговата инсталация с кръгове- символ на необятната Вселена . Те го занимават дотолкова, доколкото да предаде човешките копнежи и стремежа към хармония към самоусъвършенстване , да стопли Всемира с чувствата си. От трепета на фигурите в инсталацията, създадени от глина, бетон и тор сякаш дочуваш чанове ...

Те са в тонове, близки до земята, което красноречиво говори , че авторът се връща към корените. Сред тях са една загадъчна девятка и отпечатък на бос крак, така, както боси са били не само предците ни, но и мъдреците и философите, пророците.

„Не се взимам на сериозно. Чувствам се като един работник, нямам почивен ден. При мен изкуството е нещо много сериозно и изисква много жертви. Художникът е един самотник, остава сам през цялото време и знае какво му коства това. Но изкуството е по- красиво от целия живот, защото лети, витае и е неповторимо да го споделиш с хората от един стар град като Монтана, с традиции, да има докосване до самите творби. Ако моето изкуство ви е трудно или хладно, опитайте пак- втори или трети път, рано или късно- нещата се получават.“, сподели Свилен Блажев от Кюстендил- градът на художниците.

Да усетиш Вселената в художествените „Обекти“ на Свилен Блажев в Монтана

Той се е доказал чрез изкуството си като един от водещите творци в България. За него Светлин Русев казва приживе, че „Господ му е подал ръка“. Винаги използва нетрадиционна техника. Завършил е стенопис в НИИ „Николай Павлович“ при проф. Димо Заимов. От 1981 година е член на СБХ. Участвал е в над 200 изложби и в почти всички държави, с изключение на Австралия.

Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, музей „Пушкин“, колекция „Лудвиг“, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия и други страни.

През 1986-1987 г. се включва в първата изложба на авангардната група „Градът“, борейки се срещу конюнктурата.