Великотърновският университет преодоля финансовата криза

https://www.24chasa.bg/region/article/7932903 www.24chasa.bg
Ректорът проф.Христо Бонджолов /в средата/ и заместниците му проф.Милко Палангурски и доц. Димитър Симеонов представят новостите за ВТУ СНИМКА: Дима Максимова

"Във Великотърновския университет т.г. Коледата е възможна", обяви пред журналисти ректорът проф.Христо Бонджолов. Преди празниците на 100% ще бъдат изплатени заплатите и стипендиите, както и всичко дължимо като допълнителни плащания по магистърски и докторски програми. "Сумата, която ще разпределим е 2 млн. лв. допълнително към преподаватели и служители. Това не са 13-та и 14-та заплата, а допълнителни средства, изработени по програми", уточни проф.Бонджолов. Ректорът обеща и 10% увеличение на заплатите от 1 януари, ако бюджетът на ВТУ бъде увеличен с над 1 млн.лв. догодина, каквито са очакванията.

"Преди 4 години започнахме с 6 милиона лв. на минус, в момента нямаме задължения.Благодарение на предприетите мерки, оздравителната програма и успешния прием успяхме да стопим огромния дълг", подчерта ректорът. Според него това ще се усети скоро и във Велико Търново като повишена покупателна способност.

Във ВТУ стартира традиционната акция "Рано рани", която дава възможност на абитуриенти да си запазят място в любима специалност, а на завършили по-рано - директно да се запишат за студенти. "Стартираме ударно, тази сутрин имаше опашка в ректората, за два часа близо 100 са заявили желание да станат студенти при нас", каза проф.Бонджолов.

Новото т.г. е, че освен по държавна поръчка ще може да се запазва място и в платена форма на обучение. За 25 от приоритетните специалности пък, първокурсниците редовно обучение ще бъдат освободени от първа семестриална такса. Втората ще може да се плати на две вноски. Запазването на място и записването ще продължи до усвояване на отпуснатите от Академичния съвет места в университета.

ВТУ ще привлича студенти и през социалните мрежи. Предвижда се създаване на уеб бинари. "Онлайн кандидатите ще могат да виждат начина на попълване на документи, тестове, ще има видеочатове и други модерни форми. Освен това се разширява електронното подаване документи и за магистърските програми", обясни зам.-ректорът доц.Димитър Симеонов.

Той отчете успешна кандидатстудентска кампания за учебната 2019/2020 г. Над 4150 новоприети бакалаври, магистри, докторанти и курсисти ще се обучават в търновската Алма матер през настоящата академична година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански