Д-р Йорданов, върнал пациент от ръба на смъртта, е сериен спасител

https://www.24chasa.bg/novini/article/7935036 www.24chasa.bg
Д-р Мирослав Йорданов иска да специализира в “Пирогов”.

Сред тях: мъж с масивен инфаркт, друг, който си прерязал бедрената артерия с моторен трион, жена с пчела в ухото

Лекарят от Горна Оряховица мечтае да специализира в “Пирогов”

Вече няма време за любимите докторски сериали

29-годишен спешен лекар от Горна Оряховица, който преди седмица сътвори медицинско чудо, попаднал случайно в Бърза помощ в града.  

Д-р Мирослав Йорданов на два пъти връща от оня свят пациент, който бил в клинична смърт общо 2 часа.

Преди 2 години, докато младият плевенчанин си търсел второ работно място, направил своя избор. Дотогава дипломиралият се медик работел в спешното отделение на плевенската УМБАЛ “Д-р Георги Странски”.

“Имаше две актуални обяви - едната беше за Ловеч, другата - за Горна Оряховица. Обадих се директно в Горна Оряховица. Дойдох, бях назначен и още същия ден ми казаха: “Ако искаш, остани на дежурство.”

Аз останах, изкарах дежурството, ходих даже на адреси, хареса ми”, разказва д-р Йорданов.

Така се установил в града, взел си квартира и намерил приятели. Още помни първия си случай в района - пациент с остър хирургичен корем - илеус, в с. Драганово. Оттогава е като магнит за най-тежките и спешни случаи. Освен Александър с масивния инфаркт, когото вади от смъртта, преди около 3 месеца, пак той спаси мъж, срязал бедрената си артерия с моторен трион.

“Беше в остър хеморагичен шок. Това са състояния, в които трябва да реагираш много бързо. Една минута е животозастрашаваща”, обяснява докторът. Бил поставен в подобна ситуация и с пчела в ухото на жена. Пациентката била с алергична реакция и също било въпрос на адекватна намеса, за да оцелее.

Адреналинът

на спешността -

това е “дрогата”,

пристрастила

Мирослав

към работата в Бърза по мощ. Нещо повече - той е убеден, че не би специализирал нищо друго освен спешна медицина.

“Това е една огромна школа - да работиш спешни състояния в медицината. В световен мащаб и особено в развитите страни спешността е обликът на една болница.Тя е много специфична, тъй като с нея не можеш да практикуваш друга специалност, а с една кардиология или ендокринология можеш да отвориш частна практика, да работиш в отделение и включително в спешно отделение.  

Но моята страст е в спешната медицина - истинската, с алгоритмите на поведение”, разказва д-р Йорданов.

Интересът му

към лекарската

професия

пламнал от

сериала “Спешно

отделение”

“Бях ученик в V клас, ентусиазирах се от този сериал. После влязох в профил “Биология и химия” в плевенската гимназия “Иван Вазов”, една от най-профилираните. След което и завърших медицина в МУ-Плевен, с отличие.

Винаги това ме е влечало. Много колеги са ме канили да започвам работа в хирургични отделения, в съдова хирургия и на много места, ама аз исках спешна медицина. Даже в VI курс ходих на кръжок по съдова хирургия, доцентът ми предложи да започна работа, попълних си молбата, но това не е моето”, разказва младият лекар.

Има известна семейна обремененост, братовчеди на неговата баба работят като лекари в Лос Анджелис, САЩ. Не са спешни медици - единият е коремен хирург, а другият - неврохирург, но не са си идвали в България повече от 30 г., американски граждани са.

Една от мечтите

му е да отиде в

Лос Анджелис,

но дали ще

работи там,

не се знае

“При нас се случва да работим много често със смъртни случаи, има моменти и състояния, които не позволяват друг изход - много тежки интоксикации, тежък травматизъм или просто състояния, които са декомпенсирани и организмът не може да се възстанови въпреки медикаментите”, разказва д-р Йорданов.

Помни първия си починал пациент в спешното в Плевен. Това било убийството на Наталия Гърдева в село Горни Дъбник преди 2 години.

“Мъжът ѝ бе убил нейния баща и я бе намушкал над 40 пъти в областта на гърдите. Тя нашумя поради факта, че имаше аневризъм в мозъка и събираха пари за лечението ѝ. Трябваха около 25 хил. лева. Мъжът извършва това престъпление предната нощ, тя дълги часове е лежала в двора, намерили я на сутринта. Беше в състояние на клинична смърт, като я докара линейката.  

После се запознах с експертизата от съдебна медицина - тя нямаше нараняване на жизненоважни органи или артерии, просто ѝ е изтекла кръвта”, допълва д-р Йорданов.

Казва, че зловещият случай не му е повлиял психологически, защото преди това работил 3 г. като санитар в спешното на университетската болница в Плевен.

“Още бях в I курс и се запалих да ходя. Намерих сегашния шеф д-р Петко Стефановски. Питах го, той ме взе под крилото си, започна да ме обучава. Основно на него дължа познанията си. Първоначално беше странно - постоянно влизат пациенти, линейките карат други, но след това се адаптираш към работата и това ти носи удоволствие”, разказва младият лекар.

С европейски проекти за квалификации и преквалификации на работещите в Бърза помощ и на студентите има общо 480 часа практики и защитени сертификати.

Колегите му от Велико Търново, където също дава дежурства, го определят като отлично подготвен теоретично. Последният му случай с практически умрелия мъж от с. Янтра вследствие на масивен инфаркт ги озадачи и със суперпрофесионалната реанимация с подръчни средства.

“За хора, изпаднали в клинична смърт, първите минути са най-важни. Ако 3 минути остане пациентът без кръв и без дишане, мозъкът умира - това е “златният прозорец”. Той се поддаде на реанимацията към 35-ата минута.Колегите мислеха, че той е жив, ама най-вероятно няма мозък. Но най-елементарно - когато човек изпадне в клинична смърт, зениците се разширяват, но след като възстанови дишане и сърдечна дейност, те се свиха, той започна да си мърда ръцете, искаше нещо да каже, но му пречеше ендотрахиалната тръба”, разгорещява се д-р Йорданов.

Пациентът му Александър Иванов няма никакъв неврологичен дефицит след преживяното. Лекарят казва, че още не са се видели, защото не е изписан от кардиологията във Велико Търново. Но при всички случаи ще го направят. Иска да се види с “медицинското чудо” очи в очи.

Най-младият лекар в горнооряховския спешен център

практикува

едновременно

на 3 места -

освен по основен трудов договор дава дежурства в болниците в Плевен и Велико Търново. Събират му се 12-часови смени 22 дни месечно, но казва, че има достатъчно свободно време.

Респектиран е от проф. Стоян Миланов - националния консултант по спешна медицина, и мечтае да специализира при него в “Пирогов”.

“Ходих, но колегите казаха, че ще е мисия невъзможна да работя и да специализирам на огромни разстояния. Техният съвет беше да отида при тях, даже имах насрочено интервю. Ще реша как ще специализирам. Вероятно ще се откажа от работата в Плевен, за да имам по-малко пътуване и да наблегна на ученето”, начертал си е план д-р Йорданов.

Вече няма възможност и време да гледа докторските сериали, макар да му се случва понякога. Спортуването му е основно хоби. Много години е играл футбол. И сега се събират да ритат с приятели, когато си е в Плевен. В Горна Оряховица ходи на фитнес и бяга.

“Много ходя

пеша и много

бягам - над

10 км дневно”,

разкрива рецептата си за тонус младият лекар. Все още няма половинка в живота.

“Не е заради липса на време, явно не сме срещнали половинката”, усмихва се той.

За самоотвержената му постъпка по спасяването на два пъти изпадналия в клинична смърт пациент “24 часа” номинира д-р Йорданов в инициативата си “Достойните българи”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански