Китайски ученици са на обучение във Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/7936799 www.24chasa.bg

Договор за 10-месечно интензивно обучение на дванадесетокласници от Китай подписа Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Учениците са от асоциирани училища към Пекинския университет за международни науки.

Първите 10 азиатски средношколци вече са в старата столица и ще преминат обучение по утвърден учебен план. Той включва часове по български език и литература, английски език, история на България и регионални науки, съобщи зам.-ректорът доц. Димитър Симеонов. След завършване на обучението във Велико Търново, учениците ще се върнат в Пекин, за да станат студенти. След 2 години те ще дойдат отново във ВТУ, за да получат т.нар. двойни дипломи. Това е дългосрочен проект, като още два други китайски университета вече са заявили желание да се включат в програмата, каза доц. Симеонов.

Благодарение на активната международна политика на ВТУ, след консултации с МОН, от Националния център за информация и документация (НАЦИД) са одобрили и първите документи на Международния университет на Киргизката република в град Бишкек, които дават възможност за редовна форма на съвместно магистърско обучение в областта на икономическите науки. За него също ще има възможност да се издават двойни дипломи.

“Нашите намерения са да продължим тази дейност с партньорите ни от Русия, Украйна, Азербайджан и Виетнам. Това са държави, в които ВТУ се ползва с добро име, посетили сме ги и резултатите от тези визити са видими”, каза зам.-ректорът.

През настоящата академична година по програма “Еразъм+” във Великотърновския университет са пристигнали около 80 чуждестранни студенти от над 12 държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.