Гимнастика подготвя бременни за естествено раждане в търновското АГ отделение

https://www.24chasa.bg/region/article/7937318 www.24chasa.bg

Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е едно от малкото в страната, където бъдещите майки вече ще могат да посещават занятия по гимнастика в последния триместър от бременността си, съобщиха от търновската болница.

Гимнастиката стартира пилотно в началото на декември, като заниманията води стажант- акушерката от Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново Йоана Браткова - дългогодишен кинезитерапевт.

"Идеята е да успеем да обучим бременните жени адекватно за предстоящото раждане. С този тип занимания, целта ни е да ги подготвим физически и психически за предстоящото нормално раждане", разказва Йоана Браткова.

Вече година фитнес топките се използват в родилната зала на отделението, но по думите на акушерката Любка Кръстева е необходимо бъдещите родилки предварително да бъдат обучавани, тъй като това помага и за преодоляването на психологическата бариера, постъпвайки в родилна зала.

"Видяхме ползи от това, а сега целта ни е предварителната подготовка на бременните. С топките създаваме почивка между контракциите, освен това упражненията намаляват емоционалното напрежение, с което пристигат почти всички жени за раждане", споделя Кръстева.

Гимнастиката с фитнес топка чрез спонтанен биомеханизъм успява да подготви мускулатурата на тазовото дъно за предстоящото раждане, като в същото време подпомага релаксацията и тонуса на мускулите, разказват специалистите.

"Гимнастиката с фитнес топка стимулира по-бързото постигане на разширението маточната шийка и ускорява родилния процес", допълва стажант - акушерката Йоана Браткова.

По думите й, по време на цялата бременност е препоръчително една бременна жена да подобри своята двигателна култура, но когато процесът е насочен към самото раждане, е хубаво упражненията да започнат в третия триместър.

Даниела Стойчева е една от първите бременни, които се включват в заниманията.

"На мен ми харесва да спортувам и трябва да имам повече активност, а и се чувствам доста по-добре. Надявам се да улесня и раждането", допълва още тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона