Спешно отчуждават имоти за Югоизточния обход на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7937385 www.24chasa.bg
Дани Каназирева събра експерти и служби и им даде срок от една седмица да са готови.

Каназирева събра служби и експерти и даде срок от една седмица да са готови

Областният управител Дани Каназирева разпореди до седмица да бъде изяснен статутът на земята и собствеността на парцелите за отчуждаване, за да стартира процедурата по изграждане на Югоизточния обход на Пловдив. Обектът е от национално значение и обхваща участъка от новото колело на Асеновградско шосе до пътен възел "Скобелева майка".

"Недопустимо е да се бави изграждането на толкова важен пътен участък, за който има готов проект и осигурено финансиране", заяви Каназирева.

По думите й процедурата трябва да стартира възможно най-бързо, защото пътният участък ще улесни всички транзитно движещи се автомобили от АМ "Тракия", които няма да влизат в Пловдив, а ще го заобикалят. Новото трасе ще е и директна връзка на Родопите с автомагистралата. Казусът трябва да бъде решен между двете съседни общини - Пловдив и Родопи.

Проблемът бе обсъден на проведената по инициатива на Каназирева среща с представители на Областно пътно управление, земеделската служба и тези в Пловдив и Родопи.

Експертите очертаха три проблема и поеха ангажимент да бъдат решени в определения им срок.

Първият е свързан с процедурата по съгласуване на актуализирания парцеларен план в кадастъра, като бе поет ангажимент това да стане за един ден.

Вторият проблем е липсата на категоризация на осем имота, като Областната земеделска служба се ангажира да завърши процедурата до края на седмицата.

Третият е свързан с имот в землището на село Брестник, за който към момента няма установен собственик и ще се търси законов вариант да бъде изяснен статутът му в заявения срок.

След срещата Каназирева подчерта, че в подобни казуси най-важното е бързината и координацията между институциите.

"Ако няма взаимодействие между отделните служби и съвместно решаване на проблемите, рискуваме да затънем в безкрайни процедури и бюрокрация, което води до забавянето на всеки един проект, заяви областният управител.