С уникални археологически находки от преди 30 века се сдоби врачанския музей

https://www.24chasa.bg/region/article/7937658 www.24chasa.bg
Шефът на РИМ във Враца Георги Ганецовски. Снимки на автора.

Находки през изминалия археологически сезон на регионалния исторически музей във Враца преобръщат представата за древните цивилизации, обитавали Европа. След новите разкопки в обекта Оходен-Валога край Враца екипът, начело с археолога Георги Ганецовски, открива нов пласт, който датира с почти 15 000 години по-рано от досега известното за праисторическата местност, за която се знае, че е била люлка на първата земеделска цивилизация в Европа.

Досега артефактите, открити край врачанското село, бяха с произход между 5950 и 5600 г. пр. Хр. Новите находки обаче се датират около 29 хил. г. пр.н.е.

„Аз лично не познавам подобен случай в историята на археологическите разкопки в България и Европа“, коментира директорът на музея във Враца и ръководител на експедицията Георги Ганецовски.

Част от откритите уникални артефакти през изминалото археологическо лято.
Част от откритите уникални артефакти през изминалото археологическо лято.

Акцент при откритията той постави върху кремъчните предмети, които показват много фина обработка за исторически период, когато се счита, че хората предимно преживявали от достъпното в околната среда. Подемният керамичен материал, открит край Оходен, показва, че е изследвана кухненска част на структура с жилищно предназначение. При разкопките са открити също кремъчни артефакти и животински кости. Проучванията показали, че отсъства керамика в културните отложения, което означава, че те предхождат ранния неолит по произход.

„Откритията недвусмислено показват, че археологическият обект Оходен-Валога е първият у нас с регистрирани културни пластове от късния мезолит и ранния неолит“, заключи Ганецовски.

Уникално съкровище от 17 000 златни халки ще стане част от експонатите в регионалния исторически музей във Враца, съобщи още Ганецовски.

Находката е открита при акция на ГДБОП през 2015 г. край Мездра. Тогава иманяри са се опитали да изнесат извън страната съкровището, но били заловени.

След проучване на накитите от самородно злато станало ясно, че те са на 2 500 години и са от обект в района на врачанското с. Камено поле. Сега съкровището се намира в Националния исторически музей. Още през юли т.г. обаче министърът на културата Боил Банов разписа разпореждане съкровището да бъде предоставено на врачанския музей. Експонатите ще бъдат изложени в зала „Тракийски съкровища“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.