Мъжът на Александрина, източила 3 милиона от НОИ, ял бой от ужилени кандидат-пенсионери

https://www.24chasa.bg/region/article/7940989 www.24chasa.bg
Офисът на Александрина Георгиева, който се намира на гърба на НОИ в Пловдив, е затворен

Викали полиция, за да го отърват

Няколко пъти мъжът на Александрина Георгиева, арестувана за източване на 3 млн. лева от НОИ, е бил нападан и бит от ужилени кандидат-пенсионери. Хората са ходили да се разправят с измамничката и нейния партньор Лазар във фирмата им "Най консулт". Те ги упълномощили да им купят недостигащия стаж, но в крайна сметка останали излъгани.

Това разказаха пред "24 часа" очевидци на скандалите от съседни офиси. "Най консулт" се намира на гърба на Националния осигурителен институт в Пловдив, където Георгиева е работила до 2009-а. След като напуснала оттам, направила дружество за пенсионни услуги. Както разследващите обявиха, тя вземала от 3000 до 16 000 лв. от клиенти, за да им "купи" точки за пенсия, но вместо да преведе парите в НАП, ги прибирала в джоба си. Потърпевшите така и не се пенсионирали и започнали да си търсят парите от Георгиева.

"Обикновено заварваха Лазар в офиса. Стигаше се до бой на улицата, идваше и полиция да го отърве от ядосаните клиенти", твърдят свидетели. Те са изненадани, че Лазар е забъркан в крупна схема за измама, тъй като създавал впечатление на коректен и кротък човек. За разлика от него Георгиева не общувала с никого. Нанесла се в помещението преди повече от 8 г. Описват я като "странна и тъмна личност". От време на време в офиса й идвала дъщеря й. Други пък, търсили консултация при пенсиониране от Георгиева, твърдят, че тя им памогнала. "Беше разтропана, разбираше си от работата и ми даде правилен съвет", твърди Катерина Василева. Тя посетила втори път офиса й и попаднала на съпруга на Александрина. "Той пък ми издири 1 г. стаж от отдавна закрито предприятие, без да ми вземе една стотинка за услугата", добави пловдивчанката.

В осигурителния институт са потресени от бившата си колежка. "Щом си е тръгнала преди 10 г., значи е имало за какво. Никой не се лишава от добър служител. Не съм правила никакви опити да я задържам", заяви шефката на НОИ в Пловдив Розалия Джинева. По повод на близо 200 откраднати пенсионни досиета, открити в мазето на Георгиева, Джинева обясни, че те са ги приключили и възнагражденията са изменени или прекратени. "След като вече разполагаме с тези първични документи, иззети от полицията, ще направим необходимите корекции", допълни тя.

Във вторник Александрина, дъщеря й и Лазар са арестувани. Предстои прокуратурата да поиска в съда те да останат постоянно в ареста.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.