Официално: Кметът на Пловдив с 9 заместници, нямало да утежнят бюджета (обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/7943957 www.24chasa.bg
Здравко Димитров

След бурен дебат с 30 гласа "за" и 14 "против" и 4-ма "въздържали се" местният парламент на Пловдив одобри новата структура на общината. 

Тя предвижда градоначалникът Здравко Димитров да има 9-ма заместници. "Събрал съм екип от експерти. Да, имам двама заместници повече, но те не утежняват бюджета на общината", посочи градоначалникът. Той увери, че няма политически назначения. И администрацията щяла да е обърната към хората.

"Благодаря на тези, които гласуваха "за", а тези, които бяха "против" и "въздържали се", ще ги убедя, че са допуснали грешка", каза кметът. Той посочи, че служителите в администрацията не получават високи заплати, а отговорностите им са много. 

"Как да искаме пари от държавата, ако не си събираме данъците", попита градоначалникът. И увери, че в най-скоро време пловдивчани ще видят отношението на правителството към града. 

Димитров увери, че няма да допусне непрозрачност в харченето на публичните средства. "Няма да допусна да се омърся и това ви го гарантирам". 

В хода на дебата съветници от опозицията коментираха, че никога в историята си община Пловдив не е имала 9-ма заместници. Досега в миналите мандати те стигаха до 7.

Димитров обясни, че не е лесно да се намерят качествени хора да работят в такива условия.  "В предизборната кампания обещавахте съкращения и оптимизиране на разходите. Да, заплатите на зам.-кметовете няма да повишат кой знае с колко финансовите разходи. Но беше редно първо да предложите цялостна визия за развитие на общината. Когато се говорят по избори определени неща е добре да ги спазваме", каза Слави Георгиев от НФСБ.

Съветникът от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков предложи да се създаде към зам.-кмета по строителство ново звено "Зелена система", но това не мина. Не получи нужните гласове и искането на Йордан Иванов от ДБ зам.-кметовете да бъдат редуцирани до 5-има. Иванов нарече администрацията "епохално неграмотна". Но секретарят на Ангелина Топчиева  не му остана длъжна. "Трябва да представите доказателства за думите си. Но сме виждали в миналото много неграмотни общински съветници", каза тя. Топчиева посочи, че числеността на администрацията е 353 по държавно финансиране и 130 - с общинско, или общо 483.

Добромира Костова от ДБ поиска анализ за всяка звено в общината. "Ако спазвам вашите инструкции, ще сме готови със структурата след 4 г. А тя и бюджетът трябва да се приемат до края на т.г.", отвърна Здравко Димитров.

Георги Величков от "Ние, гражданите" атакува предишната власт. "За 8 г. обществените поръчки не стигнаха до малкия и средния бизнес на Пловдив", каза той и попита дали кметът ще спре процедурата за изграждане на новия басейн "Младост".

"Колега, в последните 8 г. тук имаше партии, които се бореха с модела, който вие определяте като корупционен и затова бившият кмет вече не е пред вас", отговори му Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266