Официално: Кметът на Пловдив с 9 заместници, нямало да утежнят бюджета (обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/7943957 www.24chasa.bg
Здравко Димитров

След бурен дебат с 30 гласа "за" и 14 "против" и 4-ма "въздържали се" местният парламент на Пловдив одобри новата структура на общината. 

Тя предвижда градоначалникът Здравко Димитров да има 9-ма заместници. "Събрал съм екип от експерти. Да, имам двама заместници повече, но те не утежняват бюджета на общината", посочи градоначалникът. Той увери, че няма политически назначения. И администрацията щяла да е обърната към хората.

"Благодаря на тези, които гласуваха "за", а тези, които бяха "против" и "въздържали се", ще ги убедя, че са допуснали грешка", каза кметът. Той посочи, че служителите в администрацията не получават високи заплати, а отговорностите им са много. 

"Как да искаме пари от държавата, ако не си събираме данъците", попита градоначалникът. И увери, че в най-скоро време пловдивчани ще видят отношението на правителството към града. 

Димитров увери, че няма да допусне непрозрачност в харченето на публичните средства. "Няма да допусна да се омърся и това ви го гарантирам". 

В хода на дебата съветници от опозицията коментираха, че никога в историята си община Пловдив не е имала 9-ма заместници. Досега в миналите мандати те стигаха до 7.

Димитров обясни, че не е лесно да се намерят качествени хора да работят в такива условия.  "В предизборната кампания обещавахте съкращения и оптимизиране на разходите. Да, заплатите на зам.-кметовете няма да повишат кой знае с колко финансовите разходи. Но беше редно първо да предложите цялостна визия за развитие на общината. Когато се говорят по избори определени неща е добре да ги спазваме", каза Слави Георгиев от НФСБ.

Съветникът от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков предложи да се създаде към зам.-кмета по строителство ново звено "Зелена система", но това не мина. Не получи нужните гласове и искането на Йордан Иванов от ДБ зам.-кметовете да бъдат редуцирани до 5-има. Иванов нарече администрацията "епохално неграмотна". Но секретарят на Ангелина Топчиева  не му остана длъжна. "Трябва да представите доказателства за думите си. Но сме виждали в миналото много неграмотни общински съветници", каза тя. Топчиева посочи, че числеността на администрацията е 353 по държавно финансиране и 130 - с общинско, или общо 483.

Добромира Костова от ДБ поиска анализ за всяка звено в общината. "Ако спазвам вашите инструкции, ще сме готови със структурата след 4 г. А тя и бюджетът трябва да се приемат до края на т.г.", отвърна Здравко Димитров.

Георги Величков от "Ние, гражданите" атакува предишната власт. "За 8 г. обществените поръчки не стигнаха до малкия и средния бизнес на Пловдив", каза той и попита дали кметът ще спре процедурата за изграждане на новия басейн "Младост".

"Колега, в последните 8 г. тук имаше партии, които се бореха с модела, който вие определяте като корупционен и затова бившият кмет вече не е пред вас", отговори му Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г